La Nau acull una conferència en línia sobre la situació del dret de família a Europa

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 4 de novembre de 2020
 
Lorena Sales.
Lorena Sales.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dimarts, 3 de novembre, a les 18 hores, una conferència a càrrec de Lorena Sales, professora de Dret Internacional Privat de la Universidad de Castilla-La Mancha, sota el títol ‘El derecho de familia hoy: Europa, ¿qué nos has hecho?’. La seua intervenció va ser retransmesa online i en directe a través del Canal de Youtube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

L'acte, que es va emmarcar dins del cicle ‘Les raons d’Europa’, està organitzat per l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Esport, i el Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València. En la conferència, en la qual també col·labora l'Acció Jean Monnet de la Comissió Europea (CE), Sales va abordar com en una societat multicultural com la nostra, amb un marc supranacional cada dia més invasiu de l'ordenament jurídic intern, entendre les transformacions jurídiques que ha suposat la pertinença a la CE en la matèria del dret privat en general i del dret de família en particular, és l'única manera d'entendre el món que ens envolta.

En ‘El derecho de familia hoy: Europa, ¿qué nos has hecho?’, Sales va parlar sobre com el dret de família és una de les pedres angulars de tota societat, ja que representa un encreuament perfecte entre la globalització que vivim i el manteniment de la tradició jurídica arrelada als codis civils de mitja Europa.

Sales, professora titular de Dret Internacional Privat en la Universidad de Castilla-La Mancha des de 2007, va realitzar la seua llicenciatura a la Universitat Jaume I, on també va ser professora i va realitzar la seua tesi doctoral en 2002. Així mateix, compta amb 40 publicacions al seu càrrec entre llibres, capítols de llibres i articles en revistes especialitzades sobre diversos temes que centren la seua labor investigadora. En aquest sentit, i encara que la seua inicial línia d'investigació va ser el transport marítim i aeri internacional, des de fa uns anys treballa fonamentalment dues temàtiques: les relacions entre drets humans i empreses multinacionals i el dret de família internacional, cadascuna de les quals sustentada per diverses publicacions, seminaris i projectes d'investigació nacionals i europeus.

A més de participar com a docent en diferents màsters oficials, imparteix conferències a col·lectius sobre qüestions de dret internacional privat (estrangeria, segrest internacional de menors…), ha dirigit diferents projectes d'investigació i participa activament en diversos grups de treball, dins de l'Organització Internacional del Treball, dedicats a l'esclavitud moderna.

Pel que fa a la regulació del dret de família en el pla internacional, Sales ha abordat aquest estudi des de diferents perspectives, tant impartint conferències o cursos, particularment sobre el segrest de menors internacional i la mediació en cas de segrestos, a cossos i forces de seguretat de l'estat, com publicant sobre temes que afecten el dret internacional en aquest camp: adopció de menors per part de matrimonis del mateix sexe, protecció de menors transfronterera, reproducció assistida i filiació, i gestació per substitució, tema aquest en què últimament s'entrellacen totes les qüestions anteriors.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola compta amb la participació d’altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, conselleries de Transparència, i d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institució Alfons el Magnànim i Caixa Popular.