La Nau acull una conferència en memòria del cas Almeria amb el testimoniatge d’un dels familiars de les víctimes

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 5 de juny de 2019
 
Imagen de la noticia

El Centre Cultural La Nau va acollir dimarts, 4 de juny, la conferència ‘El cas Almeria i la lluita contra l’oblit’, que tenir lloc a les Aules Seminari del centre a les 19 hores. El debat s’emmarca en el cicle de conferències ‘80 anys del final de la guerra d’Espanya’, de Fòrum Debats del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València i en col·laboració amb l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València i la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana. L’entrada és lliure fins a completar-ne la capacitat.

El 7 de maig de 1981, tres joves càntabres, que viatjaven cap a Almeria per assistir a la comunió del germà d’un d’ells, van ser assassinats per la guàrdia civil, que els va confondre amb uns militants d’ETA que pocs dies abans havien perpetrat un atac a Madrid contra el general Valenzuela. Luis Cobo, Luis Montero i Juan Mañas van ser arrestats i torturats pels agents. Els seus cossos es van trobar en un barranc de Roquetas de Mar i, tres mesos després, només van ser processats tres dels onze guàrdies del conegut com a ‘cas Almeria’.

La conferència està dedicada a la memòria d’aquests joves i va comptar amb el testimoniatge de Francisco Cobo, el xiquet que prenia la comunió i germà de Luis Cobo, i la intervenció del col·lectiu Desmemoriados, una associació per a la recuperació de la memòria col·lectiva de Cantàbria. L’acte va ser presentat per l’escriptor i coordinador de Fòrum de Debats, Alfons Cervera.

El cicle continuarà el 6 de juny amb l’homenatge a Vicente Muñiz Campos, recentment mort i que va lluitar per recuperar la memòria dels seus pares afusellats pel règim franquista. El dimarts 11 de juny es presentarà el llibre ‘Memorias Amaranto. Valparaíso: sueños y pesadillas de jóvenes de los años 80’, per commemorar els 80 anys del Winnipeg. El cicle es tancarà el 13 de juny amb la conferència impartida per l’historiador Francisco Espinosa Maestre.