La Nau acull una conferència sobre el dret a la intimitat al món digital

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 28 de novembre de 2019
 
Imagen de la noticia

Dilluns 2 de desembre, a les 19 hores, l’Aula Magna del Centre Cultural de la Universitat de València acollirà la conferència ‘L’encriptació com a Dret Humà’, a càrrec del professor de Filosofia de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona, David Casacuberta Sevilla, especialista en impactes socials i cognitius de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). L’acte, que s’inscriu en la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, és d’entrada lliure i d’aforament limitat.

Casacuberta, guanyador del Premi Eusebi Colomer de la Fundació Epson al millor assaig sobre aspectes socials, antropològics, filosòfics i ètics relacionats amb la nova societat tecnològica pel seu llibre Creación colectiva (2003), pretendrà descriure la societat actual en el marc de les TIC, una societat en què totes les nostres accions queden enregistrades en els diversos dispositius tecnològics: càmeres, servidors d’Internet, comptes de correu electrònic o registres de telefonades. Les noves tecnologies digitals en el seu estat actual són ja ‘de facto’ sistemes d’espionatge. Segons Casacuberta, aquest enorme canvi tecnològic provoca transformacions socials que exigeixen canvis, relacionats amb la idea d’intimitat com a dignitat, en la nostra concepció dels drets humans.

En ‘L’encriptació com a Dret Humà’, Casacuberta proposarà una actualització de les bases ontològiques amb què argumentar de manera inequívoca la necessitat d’un dret a la intimitat en una societat cada vegada més governada per algorismes informàtics. Aquests algorismes no capturen tots els matisos de decisió humana i, per tant, hi ha determinacions que, de moment, i segons el filòsof català, hauríem de prendre els humans. De tot això, sorgeix una injustícia contra la qual lluiten intel·lectuals com Casacuberta: la injustícia algorítmica, que planteja noves preguntes i dilemes als quals ens hem d’enfrontar.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.