La Nau, seu del I Congrés Internacional d’Humanitats Digitals i Pedagogies Culturals

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 9 de novembre de 2019
 
Cartell de les jornades.
Cartell de les jornades.

Del 7 al 8 de novembre, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha sigut la seu del I Congrés Internacional Humanitats Digitals i Pedagogies Culturals, que ha sigut inaugurada per la rectora Maria Vicenta Mestre. Per primera vegada, s’uneixen els conceptes de “pedagogia”, “humanitats” i “digitalització”, els quals determinen nous àmbits d’actuació, tant a nivell acadèmic com des d’altres perspectives tecnològiques, polítiques, econòmiques, culturals, educatives i socials.

El digital està transformant la societat i, amb ella, a nosaltres mateixos com a individus socials. Aquest desenvolupament tecnològic no solament té la capacitat de permetre “fer coses”, sinó d’“aprendre a pensar amb aquesta manera de fer”. Fem moltes coses digitalment, però també desenvolupem formes digitalitzades de pensar. Aquest congrés ha intentat descobrir què passa quan les humanitats i la pedagogia adquireixen un estatus digital.

El I Congrés Internacional Humanitats Digitals i Pedagogies Culturals és un espai de debat interdisciplinari entre les humanitats digitals i la pedagogia cultural per a identificar punts de trobada, dilemes i reptes comuns, on s’avalua l’impacte i el futur de les humanitats digitals en la investigació i s’analitzen les tendències en el camp cultural. D’aquesta manera, es desentranyarà la dimensió educativa de les humanitats digitals, plantejant el que suposa per a la pedagogia la desmaterialització del patrimoni cultural i quins aspectes educatius emergents hi ha en aquest.

Prestigiosos ponents especialistes, provinents de cinc països diferents, han participat en el congrés, a més de representants de diverses universitats espanyoles en les quals es fomenta aquest tipus d’investigacions: Álvaro Baraibar Echeverría (UPN, director general de Pau, Convivència i Drets Humans del govern de Navarra), Juana María Sancho Gil (UB), Everson Melquíades (UFEP, Brasil), Esteban Romero Fredes (UGR), María José Gómez Aguilella (VIU), Alba Ambrós (UB), Chiara Panciroli (UBO, Itàlia), Juanfran Jiménez Alcázar (UMU), Amparo Alonso (UV), Delma Rodríguez (MURE, Uruguai), Fernando Hernández (UB), María Vidagañ (Unizar), Cristóbal Suárez (UV), Ana María González Ramos (UOC), Antonio Rodríguez de les Heras (UC3), Rosabel Roig (UA), Fernando Miranda (Udelar Uruguai), Joao Paulo Queiroz (ULisboa, Portugal), Nuria Rodríguez Ortega (ODT.).

El congrés està organitzat per CREARI Grupo de Investigación en Pedagogías Culturales (GIUV2013-103). D’altra banda, en aquest projecte col·laboren diferents organismes públics i privats: Generalitat Valenciana, Conselleria d’Educació, Cultura, Esports i Investigació; Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València – La Nau; Institut de Creativitat i Innovacions Educatives; AVALEM Associació Valenciana d’Educadors de Museus i Patrimonis; ESAT Escola Superior d’Art i Tecnologia de València; ArtyHum Revista Digital d’Arts i Humanitats (UVA); Aula d’Innovació Educativa (Graó); Revista Caracteres. Estudios culturales y críticos de la esfera digital (USAL); REIRE Revista d’Innovació i Recerca en Educació (UB); TE Temps d’Educació (UB) i EARI Educación Artística Revista de Investigación.