La Nau de la Universitat de València se suma als homenatges pel centenari del naixement de Benedetti

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 9 de novembre de 2020
 
Daniel Vigletti i Mario Benedetti a La Nau de la Universitat de València. Maig de 2000.
Daniel Vigletti i Mario Benedetti a La Nau de la Universitat de València. Maig de 2000.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es va sumar als homenatges que s’estan realitzant enguany, i va acollir, divendres 6 de novembre, a les 19 hores, un acte dedicat al poeta uruguaià Mario Benedetti amb motiu del centenari del seu naixement. L’homenatge està organitzat per l’AJUPENURE (Associació de jubilats i pensionistes uruguaians residents a Espanya), en el marc del Fòrum de Debats del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València. Precisament enguany també és especial en la relació que el poeta va mantenir amb la Universitat, perquè es compleixen 20 anys des que Mario Benedetti va visitar La Nau, en un concert recital amb Daniel Vigletti al qual van assistir gran part dels organitzadors.

L’acte, que va tenir lloc a la Sala Matilde Salvador, va ser retransmés en directe a través del Canal MediaUni de la Universitat de València a través d’aquest enllaç i els que vulgueren assistir presencialment, van poder fer-ho inscrivint-s’hi amb antelació. Les entrades van ser gratuïtes i molt limitades pel compliment de les restriccions a què obliga la covid-19 i es va demanar confirmació d'assistència a través del correu ajupenuredireccion@gmail.com.

L’acte va començar amb les intervencions del cònsol de l’Uruguai a València, Alberto Rodríguez Goñi; el director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina; el vicepresident segon i conseller, Rubén Martínez Dalmau; el vicealcalde de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, i la directora del Servei de Cultura Universitària, Ester Alba.

A continuació, Hortensia Campanella, presidenta de la Fundación Mario Benedetti, va participar telemàticament per a oferir una ponència sobre la vida i obra del poeta. Campanella és llicenciada en Filosofia i Lletres i ha treballat com a periodista cultural i crítica literària en nombrosos mitjans nacionals i internacionals. A més, va dirigir el Centro Cultural de España a Montevideo i a Santiago de Xile i és una de les majors coneixedores de l’extensa obra de Benedetti.

En la tercera part va explicar un projecte de dibuix d’un dels poetes més universals; es recitaren alguns dels seus versos més famosos i l’artista xilé Lucho Roa va oferir un recital de guitarra. L’homenatge va concloure amb una teatralització en viu amb la direcció artística de Carla Chillida, una de les fundadores de la companyia, ‘A tirohecho’. A través del teatre, l’imaginari de Benedetti, Montevideo, els seus versos i paraules tancaren un homenatge a un dels escriptors més estimats de Llatinoamèrica que ha acompanyat generacions de tot el món.