Nelo Vinuesa i Juan Olivares, guanyadors de la I Biennal de Pintura M. Isabel Comenge

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 9 de maig de 2018
 
L'obra guanyadora de Nelo Vinuesa.
L'obra guanyadora de Nelo Vinuesa.

Els artistes Nelo Vinuesa i Juan Olivares han estat els guardonats de la I Biennal de Pintura M. Isabel Comenge, organitzada per la Fundació Juan José Castellano Comenge al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València fins el pròxim dia 1 de juliol. Dotada amb 22.000 euros, aquesta biennal suposa el major premi de la Comunitat Valenciana per a aquesta modalitat artística.

L’obra que ha guanyat el primer premi (15.000 euros)  ha sigut Vent du nord, un acrílic sobre llenç (200x280cm) de Nelo Vinuesa Vila (Catarroja, 1980). Llicenciat en Belles Arts, Vinuesa ha organitzat set exposicions individuals i ha format part de més d’una desena de col·lectives. A més, ha sigut distingit amb diferents premis i beques, com la Beca Cam Arts Plàstiques de Londres. Vent du nord s’integra en el projecte ‘Atles’ i constitueix la síntesi de la cerca realitzada durant la beca residència a la Casa de Velázquez a Madrid que va obtenir l’artista en 2016.

El procés de treball de l’artista valencià s’inspira en la pintura clàssica, les miniatures medievals i manuscrits il·luminats, l’estètica esquemàtica dels videojocs Arcade, les imatges computeritzades, la ciència ficció o l’arquitectura, però alhora cobra una especial rellevància el cromatisme, amb atenció a la importància de la dimensió simbòlica i psicològica del color des del punt de vista de la percepció i dels seus múltiples significats. Segons el pintor i membre del jurat Horaci Silva, es tracta d’una peça d’estil neopop, amb una elaboració tècnica molt bona i un llenguatge nou, “que sorprèn”.

El segon premi (7.000 euros) ha recaigut en Juan Olivares (Catarroja, 1973), amb l’obra ‘J’aime l’émotion qui corrige la règle III’, una pintura vinílica sobre paper d’alt gramatge, emmarcada en metacrilat (166x248cm). Aquesta obra dóna títol a la seua última sèrie de collages, tècnica en la qual ha centrat la seua cerca plàstica en els últims anys. Tot el seu treball conforma un teixit poètic que qüestiona els límits formals de la pintura i la seua relació amb l’espai que habita.

A més dels dos premis econòmics, s’han atorgat dos accèssits: a l’obra Flexible, un acrílic sobre tela (160x160cm) de Carolina Valls, i a una obra de la sèrie ‘BLOCK BLOCK BLOCK’ de Keke Vilabelda, realitzada amb ciment, acrílic, silicona i transferència fotogràfica, emmarcada en alumini (200x140cm).

En la primera convocatòria de la Biennal de Pintura M. Isabel Comenge, es van presentar un total de 122 artistes, dels quals es van seleccionar 16, amb una gran varietat de tècniques i materials. Aquesta varietat de tècniques i llenguatges artístics es deu al fet que els participants tenien completa llibertat temàtica. Les obres premiades passaran a formar part de la Col·lecció d’Art de la Fundació Juan José Castellano Comenge, que reuneix al voltant de 145 obres de destacats artistes del segle XX.

El jurat ha estat integrat per Horacio Silva, catedràtic de Pintura de la Universitat Politècnica de València i pintor; José Luis Cueto, vicerector d’Alumnat, Cultura i Esports de la Universitat Politècnica de València; Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Elena Gandía, patrona de la Fundació Juan José Castellano Comenge i tècnica de museus del Museu del Prado i de l’IVCR+i, i el president de la Fundació, Juan José Castellano Comenge.