Els nivells de glucosa i lactat en el líquid cefaloraquidi, nous marcadors en el pronòstic de traumatismes cranioencefàlics

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 d’abril de 2019
 
Rafael Badenes, professor associat del Departament de Cirurgia de la Universitat de València i investigador d’INCLIVA.
Rafael Badenes, professor associat del Departament de Cirurgia de la Universitat de València i investigador d’INCLIVA.

Un estudi desenvolupat pel grup d’Investigació en Anestèsia d’INCLIVA on participa el professor Rafael Badenes, del Departament de Cirurgia de la Universitat de València, desvela que la monitorització de les concentracions de glucosa i lactat en el líquid cefaloraquidi proporciona informació sobre el pronòstic en pacients amb traumatisme cranioencefàlic per a predir lesions secundàries que empitjoren el dany cerebral.

Els resultats de l’estudi Glucose and Lactate Concentrations in Cerebrospinal Fluid After Traumatic Brain Injury assenyalen que unes proporcions elevades de lactat i baixes de glucosa en el líquid cefaloraquidi dels pacients amb traumatisme cranioencefàlic s’associen amb un pitjor pronòstic dels danys. Aquests indicadors suggereixen un procés hipòxic (manca d’oxigen) o inflamatori continu, segons indiquen des de l’estudi.

“Aquestes variables són fàcilment accessibles en la pràctica clínica i es podrien utilitzar en l’avaluació inicial dels pacients amb traumatismes cranioencefàlics”, ha explicat Rafael Badenes, coautor de l’estudi. Així, la monitorització d’elles permetria una detecció a temps dels processos derivats d’un traumatisme cranioencefàlic que poden ser evitades o revertides. Fins ara, els estudis de la matèria s’havien centrat en mesurar aquestes concentracions en el cervell, mentre que aquest estudi se centra en els seus nivells al líquid cefaloraquidi.

La recerca es basà en l’anàlisi de pacients ingressats en les Unitats de Cures Intensives amb traumatisme cranioencefàlic. Dels 56 pacients que compliren els criteris d’inclusió, 41 patiren traumes múltiples. En tots ells, les concentracions de glucosa i lactat van ser predictors significatius dels mals resultats.

 

Article:

Lozano A. et al.: «Glucose and Lactate Concentrations in Cerebrospinal Fluid After Traumatic Brain Injury». J Neurosurg Anesthesiol. 2019 Feb 11. doi: 10.1097/ANA.0000000000000582. [Epub ahead of print]. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30893283