El Nobel Takaaki Kajita ofereix dues conferències a València de la mà de l’IFIC

  • Fundació Parc Científic
  • 4 d’octubre de 2018
 
Takaaki Kajita

La primera és una xarrada en el Museu de les Ciències el diumenge 7 d'octubre a les 19:00 h, amb traducció simultània i entrada lliure prèvia inscripció, on el físic japonès aprofundirà en el tema de la importància dels neutrins per al coneixement de l'univers. L'endemà, dilluns 8 a les 12:00 h, Kajita impartirà un col·loqui Severo Ochoa a l’IFIC (Parc Científic de la Universitat de València) per a exposar el programa de recerca en física de neutrins de Japó.

En la conferència “Desvetlant els secrets de l'univers amb neutrins, rajos gamma i ones gravitacionals”, Takaaki Kajita explicarà al públic assistent al Museu de les Ciències com es van descobrir les masses dels neutrins, troballa que li va valdre el Nobel de Física de 2015 al costat d'Arthur B. McDonald. Al començament de segle, tots dos lideraven sengles experiments que van demostrar que els neutrins ‘oscil·len’, es transformen entre els tres tipus que es coneixen. Açò va confirmar que, en contra del que es creia, el neutrí té massa, cosa amb importants repercussions en tractar-se d'una de les partícules elementals més abundants en l'Univers.

A més d'explicar les claus d'aquesta elusiva partícula per a estudiar el cosmos, Kajita repassarà altres fenòmens que no poden ser estudiats usant llum visible. Per exemple, les explosions de supernova, amb les quals acaba la vida d'alguns estels, són fàcilment visibles amb els telescopis òptics però el mecanisme que les produeix solament pot ser entès mitjançant neutrins i ones gravitacionals, recentment detectades. La conferència és gratuïta prèvia inscripció en la web de la Ciutat de les Arts i les Ciències, i es podrà seguir en castellà mitjançant traducció simultània.

Dilluns 8 d'octubre, Kajita imparteix un dels col·loquis Sever Ochoa de l’IFIC, programa de conferències on el Centre d'Excel·lència valencià porta a experts mundials en física de partícules, astropartícules i física nuclear. Ací, el científic japonès exposarà les claus del programa de recerca en física de neutrins del seu país, una de les potències mundials en aquest camp. Japó alberga el major detector de neutrins del món, Super-Kamiokande, un contenidor de 40 metres d'alt amb 50.000 tones d'aigua pura en una mina subterrània, on es va descobrir l'oscil·lació dels neutrins procedents de l'atmosfera en un experiment liderat per Kajita.

Super-Kamiokande rep també neutrins procedents del laboratori KEK en l'experiment T2K, on participa l’IFIC. Japó planeja augmentar i millorar aquest detector a partir de 2020, l'anomenat Hyper-Kamiokande, davant els plans d'altres països com Estats Units de construir un altre gran experiment per a estudiar els neutrins –DUNE–, on també col·labora l’IFIC.

Takaaki Kajita (1959, Higashimatsuyama, Japó) va estudiar a les universitats de Saitama i Tòquio, on es va doctorar en 1983 sota la direcció de Masatoshi Koshiba, premi Nobel en 2002 per la detecció de neutrins còsmics. Des de 1988 està vinculat a l'Institut per a l'Estudi de Rajos Còsmics de la Universitat de Tòquio, del que és director des de 2015. Actualment també lidera un altre experiment situat en l'observatori Kamioka, KAGRA, per a detectar ones gravitacionals.


 

Més informació: