Nombroses activitats a la Universitat per a potenciar el paper de la dona i la xiqueta en la ciència

  • Gabinet de la Rectora
  • 14 de febrer de 2020
 
Laboratori de Química General
Laboratori de Química General

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i de la Xiqueta en la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, la Universitat de València ha organitzat diferents activitats als seus campus. Conferències, taules redones, una masterclass, projeccions de documentals o xarrades en instituts d’ensenyament secundari són algunes de les activitats previstes.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha recordat que ‘Nacions Unides va aprovar la creació d’aquest dia fa cinc anys amb l’objectiu de donar visibilitat i potenciar el paper de la dona en les branques STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques pels seus acrònims en anglès)’. La rectora ha manifestat que ‘les dones no a soles entren menys en els graus STEM, sinó que a més decreix la seua participació a mesura que es progressa en la carrera, ocupant a la fi menys llocs de lideratge. Açò suposa una invisibilització de les dones i una mancança de referents femenins al món de la ciència’.

‘Les branques STEM és un dels sectors del futur. Per això, des de la Universitat volem apostar per augmentar la presència de la dona en aquest àmbit i que les xiquetes puguen vore que tenen possibilitat, visibilitzar-les’, ha destacat la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez. ‘Hem dissenyat un catàleg d’activitats durant tota la setmana per a celebrar i potenciar el paper de la dona en les branques tècniques del coneixement. Com institució pública, hem de trencar estereotips i treballar per aconseguir un futur on el paper de la dona en la ciència estiga plenament reconegut i consolidat’, ha puntualitzat la vicerectora.

Catàleg activitats:

Jardí Botànic

Fins a divendres 14 se celebra el cicle Dones i ciència al botànic, que compta amb diferents actes divulgatius. Quatre investigadores pronuncien conferències. Les titulades Mamá, quiero ser botànica (Ana Juan) i La síndrome de Rett, una malaltia femenina poc freqüent (Carmen Agustí) foren dimarts. Dimecres, Dolors Corella i María Asunción Menargues exposaren les seues investigacions en les xarrades La mujer en la alimentación personalitzada i Ciencia en acción para las escuelas del siglo XXI, respectivament.

Dijous hi hagué una taula redona a l’Auditori Joan Plaça, amb el títol La bretxa de gènere en la ciència. Hi participaren Pas García Martínez, catedràtica d’Òptica; Carla Sanchis, professora de Psicobiologia; Mònica Bolufer, catedràtica d’Història Moderna i Anna Mateu, cap de redacció de Mètode, revista que participa en la coordinació d’aquesta taula, moderada per la periodista Kristin Suleng. Hui divendres es tanca el cicle Dones i ciència al botànic amb la projecció del documental Symbiotic earth: How Lynn Margulis rocked the boat and started a scientific revolution, amb un col·loqui posterior. Pots consultar totes les activitats del Jardí Botànic en aquest enllaç: http://ir.uv.es/B7VjQwl.

III Jornada Dones en neurociència

En el marc de la Tercera Jornada de Dones en Neurociència, al Saló de Graus de la Facultat de Farmàcia, dimarts 11 les neurocientífiques Marta Miquel Salgado-Araujo, Sacri R. Ferrón, Ana Belén Espinosa, Ana Domingo Muelas i Candela Machuca Arellano portaren a terme diverses conferències. Simultàniament, investigadores de la Universitat de València i de la Universitat Jaume I oferiren unes altres conferències al campus de la universitat castellonenca. Són María Abellán Navarro, Ana Martín Sánchez, Lucia Hipólito Cubedo i Mª Carmen Pastor Verchili. El mateix dimarts per la vesprada, es va organitzar un concurs titulat Neurotrivial, dirigit a estudiantat de 3r i 4t d’ESO i Batxillerat a la Falla Plaça Jesús. Més informació en: http://ir.uv.es/b97lSPI

Institut de Ciència Molecular (ICMol)

L’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València ha preparat unes xarrades per a diversos centres d’educació secundària de la província de València. Així, les científiques Lorena E. Rosaleny, Silvia Giménez, Alicia Forment, Raquel E. Galian, Rosa Córdoba, Helena Prima o Soranyel González acudeixen durant aquesta setmana a instituts i col·legis per a exposar el paper de la dona en la ciència. Algunes d’aquestes conferències són ara Dona i ciència: passat, present i futur o Memòries d’una científica. Actes de l’ICMol (filtrar per ‘Valencia’) en http://ir.uv.es/10bbrJ8.

Girls4STEM

L’equip Girls4STEM també ha volgut participar en la iniciativa d’aquest dia mitjançant la divulgació i el foment de la presència de les dones en el àmbit STEM (Science, Technology, Engineering and Methematics). Han organitzat xarrades i tallers en centres educatius des del 3 de febrer i clouen divendres dia 14. En aquests, Silvia Rueda, Emi López, Sandra Roger, Rafael García, Xaro Benavent, Esther De Ves, Joaquín Pérez, Carmen Botella o Esther Durá han exposat diverses ponències al voltant de la presència de la dona i la xiqueta en les carreres STEM. Més informació de les activitats de Girls4STEM: http://ir.uv.es/F2pbbOJ.

Institut de Física Corpuscular (IFIC)

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), també commemora el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Ha programat ponències en instituts de la Comunitat Valenciana oferides per investigadores com Olga Mena, Ana Pañuelas, Anabel Morales, Mariam Tórtola, Berta Rubio, Pilar Coloma, Ivania Maturana o Valentina de Romeri.

A més, dilluns es realitzà una masterclass de física de partícules per a xiques de 3r i 4t d’ESO, en la qual les participants estudiaren el bosó Z i el famós bosó de Higgs amb dades reals de l’experiment ATLAS del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN. Posteriorment, hi hagué una xarrada sobre el paper de la dona en la ciència. Dimecres 12 a les 15.30 es projectà el documental El engima de Agustina, seguit d’un col·loqui al Saló d’Actes del Parc Científic de la Universitat, organitzat en col·laboració amb l’ICMol i l’Oficina de Joves Investigadors, Gènere i Diversitat de l’IFIC. Més informació activitats IFIC: http://ir.uv.es/6sRY7wd.

Institut de Ciència dels Materials (ICMUV)

L’ICMUV organitzà dimarts al Parc Científic un seminari/taller sobre la visibilització de la dona en la investigació. Participaren Mercedes Aler (metgessa de l’Institut de Medicina Legal de València) i Salomé Cuesta (directora del Departament d’escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València), les quals presentaren el context i la mecànica del joc Invisibility Memory. Aquest té com a objectiu principal conèixer quines van ser les històries, biografies i aportacions de moltes dones invisibilitzades per la història. Activitats ICMUV en http://ir.uv.es/epX017U.

Emilia Matallana

Emilia Matallana, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, participà dimarts en l’acte de lliurament dels Premis Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana, al Centre Cultural de Picanya. Aleixandre va ser una de les tres primeres dones graduades per la Universitat de València al final del segle XIX i va fer-ho en Medicina.

Facultat de Medicina i Odontologia

El 25 de gener la Facultat de Medicina i Odontologia ja van començar les activitats amb motiu de l’11 de febrer amb la presentació d’una nova edició de Technovations Girls, un programa de competició mundial d’emprenedoria per a xiques en l’àmbit de les STEM. Aquest programa està orientat a la sostenibilitat i les participants s’organitzaren per equips amb el repte de construir un pla de negoci i una aplicació mòbil per a un problema social local.