Només el 2 per cent dels pesticides que es venen en el món són biològics

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 26 de març de 2019
 
Congreso SIP/IOBC 2019

Els pesticides són imprescindibles per a assegurar la viabilitat dels cultius, han assegurat els directors de la trobada més important sobre control de plagues, que se celebra a València aquesta setmana.

Els catedràtics de la Facultat de Biologia Juan Ferré i Baltasar Escriche, membres del grup de Control Biotecnològic de Plagues de l’Institut Universitari ERI de la Universitat, han assegurat que «les plagues no s’aconseguiran eliminar mai» i han posat l’accent en la importància de l’ús de pesticides. «El 70 per cent dels cultius en el tercer món es perden per falta de pesticides», han assenyalat. Així mateix, han recordat que l’ús de pesticides biològics que s’utilitzen en l’actualitat és encara molt reduït i a penes suposa el 2 per cent del total. «Amb agricultura ecològica no es podria alimentar mai a la població mundial», han assegurat. 

Ho han fet durant l’obertura del congrés més important sobre la matèria a nivell mundial i que enguany se celebra per primera vegada a València. Es tracta del Congrés SIP/IOBC 2019, que conjumina dues cites que coincideixen: la 52nd Annual Meeting of the Society for Invertebrate Pathology (SIP) i la 17th Meeting of the IOBC-WPRS.

El control biològic de plagues mitjançant l’ús de microorganismes, la patologia dels invertebrats, la protecció d’invertebrats marins enfront de malalties, la protecció d’insectes beneficiosos, com les abelles, enfront de malalties o la protecció dels cultius mitjançant microorganismes i els seus components són els temes que s’abordaran en aquestes trobades.

Organitzat per la Universitat de València en col·laboració amb ADEIT, aquestes cites científiques reuneixen a prop de 500 especialistes d’àmbits com l’entomologia, la biologia marina, la patologia d’invertebrats, la bioquímica, la biotecnologia o la química, entre altres, així com empreses del sector. 

Entre altres temes, el congrés ha presentat els últims avanços en control de plagues i, en concret, la tecnologia que ha revolucionat l’agricultura a nivell mundial en el seu vessant de la protecció dels cultius; el descobriment de les proteïnes responsables de l’acció insecticida de Bacillus thuringiensis, els gens de la qual han pogut ser transferits a plantes i han donat lloc als cultius coneguts com a “cultius Bt”.

Els directors del congrés han lamentat la «insuficient» inversió que en ciència i tecnologia: «Si el país aposta per la rajola i el turisme i no per la ciència i la tecnologia, mai tindrem suficients empreses biotecnològiques», ha assenyalat Juan Ferré, qui ha criticat que, des de fa quasi 20 anys, no s’ha incrementat la inversió en investigació.
 

 

Imatges: