Nova conferència a Gandia del cicle de pensament ambiental sobre la modernització dels regadius

  • UVGandia
  • 15 d’abril de 2021
 
Un moment de la conferència sobre la modernització dels regadius.
Un moment de la conferència sobre la modernització dels regadius.

El passat 14 d'abril es va celebrar a UVGandia la conferència 'Balanç, reptes i riscos de la modernització de regadius', a càrrec de Carles Sanchis del Departament de Geografia de la Universitat de València. La cita, que va ser per la vesprada, es va poder seguir de manera presencial i en línia.

El passat 14 d'abril es van reprendre les conferències del cicle Pensament Ambiental i Acció sobre el Territori.  En aquesta ocasió, el professor Carles Sanchis va parla sobre la importància de la modernització dels regadius. En la seua intervenció Sanchis plantejà com en els últims anys els fòrums professionals i acadèmics han centrat les seues discusions en la  la conveniència de continuar donant suport financer públic al reg per degoteig, que mostra uns avantatges molts significatius per als agricultors en termes de reducció del treball i dels costos de producció, però que genera moltes incerteses sobre els seus efectes sobre la conservació de recursos hídrics. Carles Sanchis explicà com a les acaballes del segle XX existia un poderós discurs que va convertir reg per degoteig i modernització de regadiu en termes sinònims, com una estratègia clau per millorar la producció i reduir l’ús d’aigua, que va materialitzar-se en quantioses inversions públiques i privades al nostre país. Tanmateix, durant les dos darreres dècades ha emergit un nou paradigma, que considera que no hi havia una evidència científica concloent per donar suport a la creença  generalitzada que el reg per degoteig estalvia aigua (en termes nets o a escala de conca). 

La conferència fou a l'aula 1 del Centre Internacional de Gandia i es podia comptar amb assistència presencial o en línia. 

Carles Sanchis (València, 1970), màster en Sistemes de Informació Geogràfica per la Universitat de Girona i doctor en Geografia per la Universitat de València, treballa com a investigador en 
el Centre Valencià d'Estudis del Reg de la Universitat Politècnica de València des de l'any 2000, i com a professor associat del Departament de Geografia de la Universitat de València des de 
2001. Ha desenvolupat la seva activitat investigadora entorn de l'aigua des de diverses perspectives, des de la política hidràulica a la geomorfologia fluvial. És a més actualment, vocal del Patronat de la Fundació Assut i President de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera de València.

Aquesta fou la quarta conferència d'aquest cicle que pretén fomentar el pensament crític i la reflexió sobre l’ecologia i les relacions socionaturals i abordar les principals problemàtiques, conflictes i reptes als quals s’enfronten hui la comarca de la Safor i els territoris veïns.  El 5 de maig tindrà lloc la última conferència d'aquest cicle dedicada a la sostenibilitat de la pesca. Uns dies abans d'aquestes conferències s'obriran les inscripcions que, si la situació sanitària ho permet, també es realitzaran de forma presencial i en línia.