Nutrició humana i dietètica en mans de professionals per a fomentar hàbits saludables

  • Fundació General UV
  • 22 d’octubre de 2021
 

Els mitjans de comunicació, la publicitat, les xarxes socials… són canals generadors d’inputs constants que ens graven a foc lent com ens hem de comportar si volem ser moderns i encaixar. Fins i tot en l’alimentació. Qui no s’ha preocupat mai de revisar si la seua dieta és ‘healthy’? O qui no s’ha comprat un producte ‘light’? I què hi ha de la secció ‘sugar free’ del supermercat?

No ens enganyem, un carro de la compra ple de productes amb etiquetes en anglés no és sinònim de dieta saludable. Si el que volem és adquirir bons hàbits també quan ens alimentem, ens haurem de posar en mans de professionals com són els especialitzats en nutrició i dietètica.

La Facultat de Farmàcia de la Universitat de València ofereix el Grau en Nutrició Humana i Dietètica, un dels més destacats en ocupabilitat de l’estudiantat que ha obtingut altes qualificacions i a més ha realitzat pràctiques professionals. Segons l’últim Estudi d’Inserció Laboral de la Universitat, elaborat per UVocupació, aquests factors estan significativament relacionats amb l’ocupació última o actual dels recent titulats que treballen o han treballat en un lloc vinculat a la nutrició i la dietètica i que també requeria estudis universitaris.

Aquest és el cas de Sandra Soler, graduada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de València i dietista-nutricionista en la clínica Nutt. Va fer una estada a Itàlia quan estudiava i en acabar el Grau continuà especialitzant-se a la Universitat cursant un màster en Nutrició i un postgrau d’expert dieteticonutricional. A més, va realitzar pràctiques en una clínica privada i, ara, també es troba preparant el Doctorat. Tot això, ens ho conta ella mateixa en el capítol 4 de ‘Treballem. De la Universitat al món laboral’.

D’altra banda, l’anàlisi dels resultats de Nutrició determina que l’estudiantat que va compaginar els dos últims anys de Grau amb un treball relacionat amb la titulació va aconseguir millor percentatge d’ocupació que la mitjana global de la carrera: 73% davant el 51,3%. Per tant, “el fet d’haver treballat abans d’acabar els estudis en un lloc relacionat amb la titulació és beneficiós en tant que l’estudiant adquereix un nivell de competències que després el possibilitaran accedir amb major facilitat al mercat laboral, per la seua experiència i nivell”, conclou l’anàlisi d’UVocupació.

Unes altres dades que destaquen dins del tercer estudi d’inserció són que els empleats per compte propi s’incrementen respecte del segon en 10 punts (31,4% en 2018 i 21,6% en 2016), situant-se el Grau en Nutrició Humana i Dietètica en el tercer lloc amb el percentatge més elevat d’autoocupats després d’Odontologia i Podologia; el lloc de treball més habitual per als egressats i egressades en Nutrició és el de dietista-nutricionista, en menor mida el de nutricionista esportiu, i per últim, farmacèutic –en aquest darrer cas, el professional ha estat titulat en el Doble Grau en Farmàcia i Nutrició–; prop de la meitat dels egressats, el 47%, treballa en una empresa del sector de la Sanitat; i quant a l’estabilitat en termes de contractació, el percentatge de les persones titulades que treballen per compte alié se situa en poc més del 36%, una xifra que varia en comparar els egressats a dos anys de finalitzar la carrera (prop del 47% treballa amb un contracte estable) i els que es van graduar fa un any (un 27,5%), havent així una diferència prou significativa de quasi 20 punts.

Més informació: