Oberta la inscripció a la II Matinal de Matemàtiques, on es rescatarà científiques invisibilitzades

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 16 de juliol de 2020
 
María García, Xaro Nomdedéu i Marta Macho. Foto Xaro Nomdedéu: Paco Breva.
María García, Xaro Nomdedéu i Marta Macho. Foto Xaro Nomdedéu: Paco Breva.

La Universitat de València acull el pròxim dissabte 12 de setembre la II Matinal Matemàtiques per Matemàtiques, una experiència divulgativa on dues dones expertes en la matèria amb una àmplia trajectòria acadèmica i investigadora com Xaro Nomdedéu i Marta Macho explicaran les grans aportacions de dones matemàtiques a les quals no se’ls ha reconegut la trajectòria com cal. Aquesta jornada se celebrarà online a través d'un servei de videoconferències basat en Blackboard Collaborate Ultra, plataforma posada en marxa pel Servei d'Informàtica de la Universitat de València. La inscripció està oberta fins a l’11 de setembre en: https://ir.uv.es/zhy7VFj.

L’objectiu de la II Matinal Matemàtiques per Matemàtiques [M]2. [Matemàtiques contades per dones matemàtiques] és crear un espai on poder dialogar sobre matemàtiques i donar a conèixer els avanços que es realitzen en aquesta branca de la ciència, d’una manera senzilla i divulgativa. Les ponències seran moderades per María García Monera, professora de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València.

Així, Marta Macho Stadtler (Bilbao, 1962), professora de la Universitat del País Basc-Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) i doctora en Matemàtiques per la Universitat Claude Bernard de Lió (França) explicarà en la seua ponència “Algunes figures ocultes”, el paper clau de sis dones nascudes entre 1910 i 1930 que treballaren amb matemàtics molt reconeguts i van fer contribucions molt rellevants, però que continuen sent “figures ocultes”. Es tracta d’Esther Szekeres, Márta Svéd, Katherine Johnson (que inspira el títol d’aquesta conferència), Mary Ellen Rudin, María Josefa Wonenburger i Vera T. Sós.

Xaro Nomdedéu Moreno (Castelló, 1948), professora de Matemàtiques des de 1972 que ha impartit classe en ensenyament secundari i universitari, explicarà en la seua conferència “Matenigmáticas” per què el 12 de setembre és un dia important pel que fa a dues construccions socials del coneixement: el calendari i la desencriptació de la màquina nazi Enigma. L’experta parlarà de Joan Murray, Joan Clarke, Jane Hughes, Mavis Batey, Margaret Rock i Ruth Briggs, dones que van resoldre el problema al costat d’Alan Turing. També es descriurà el context que va fer possible l’activitat de programació d’aquestes dones i l’ocultació dels seus èxits.

Marta Macho participa des de fa anys en diverses activitats en universitats, institucions científiques, centres culturals o d’ensenyament. Col·labora en diferents mitjans, com el programa La mecànica del caracol en Radio Euskadi o la Xarxa de Científiques Comunicadores d’El Periódico en col·laboració amb la Fundació Esteve. És editora del blog Mujeresconciencia de la Càtedra de Cultura Científica de la UPV/EHU.

Xaro Nomdedéu ha sigut assessora de matemàtiques del Centre de Professors de Castelló i directora del Planetari de Castelló. També ha ocupat diversos càrrecs en la Junta directiva de l’Organització Espanyola per a la Coeducació Matemàtica (OECOM “Ada Byron”) i ha investigat i escrit sobre la dona en la ciència. És autora i coautora de diversos llibres i nombrosos articles sobre didàctica pràctica de les matemàtiques, coeducació i matemàtiques, recursos i materials a l’aula de matemàtiques.

La II Matinal Matemàtiques per Matemàtiques [M]2. [Matemàtiques contades per dones matemàtiques] és una activitat que forma part del Pla de Divulgació de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), a més del Ministeri de Ciència i Innovació.

L'horari d'aquesta matinal serà el següent:

10.30 h Presentació a càrrec de María Garcia Monera, professora de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València
11.00 h Ponència de Xaro Nomdedèu Moreno
12.00 h Ponència de Marta Macho
13.00 h Torn de preguntes.


Inscripció a la Matinal en: https://ir.uv.es/zhy7VFj.