Obertura de la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la CV

  • Gabinet de la Rectora
  • 19 de novembre de 2019
 
IV Jornada Autonomia Serveis Socials

L’Aula Magna de la Facultat de Medicina va acollir el dimarts 19 de novembre la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana que enguany està centrada en ‘El sistema d’atenció primària en els serveis socials inclusius valencians’.

La rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, va presidir la inauguració de la IV Jornada Autonòmica de Serveis Socials de la CV que va comptar també amb la participació de la secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, Elena Ferrando; la presidenta del Consell General de Treball Social, Emiliana Vicente; la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano; i la presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social (COTS) de València, Elena Puig. Així mateix, també va assistir el degà de la Facultat de Ciències Socials, Albert Moncusí.

La rectora M.ª Vicenta Mestre va destacar el fet que en aquestes jornades estiguen present els organismes amb responsabilitat en el desenvolupament del paper del treballador social: la Universitat, el Col·legi Professional i les institucions públiques. ‘A més, des de la Universitat tenim una triple vessant de responsabilitat: la formació de bons professionals amb la col·laboració dels col·legis professionals i les pràctiques, la importància de la investigació per assegurar que els passos futurs tinguen la seguretat científica de la recerca, i la transferència de coneixement a la societat per tal de millorar-la', va remarcar Mestre.

La secretària autonòmica Elena Ferrando va asseverar la importància que té l’atenció primària ‘ja que és la porta d’entrada, el primer nivell d’accés i per tant el primer referent d’atenció, diagnòstic i tractament’. Ferrando va afirmar que aquestes jornades ‘són fonamentals per poder debatre, conèixer i dissenyar els projectes que marcaran les futures línies de treball’

Per la seua part, la presidenta Emiliana Vicente va manifestar ‘la necessitat que el i la treballadora social siga una figura d’autoritat pública destacada com són altres figures com metges, farmacèutics, ...’. A més, Vicente va recordar ‘la importància de la política com eina per avançar en una societat més justa i igualitària, i per això aprovacions com la de la Llei Autonòmica de Serveis Socials Inclusius de la CV són fonamentals’.

‘Tenim dos reptes prioritaris. Un, el protegir i blindar els serveis socials definint clarament les seues competències per a que el treball social no es convertisca en una cosa residual on cap tot. I segon repte, reduir els protocols, perquè encara que siguen necessaris per poder actuar, no poden deixar la intervenció en un segon lloc’, va destacar la regidora Isabel Lozano.

Finalment, la presidenta del COTS València Elena Puig va manifestar que s’ha de considerar els serveis socials ‘uns serveis essencials, un dels pilars de l’estat de dret del s.XXI’. També va remarcar la importància del treballador social per a reduir les desigualtats socials i econòmiques i garantir els drets essencials de l’ésser humà en una societat que ha patit molt per la darrera crisi econòmica i que encara no s’ha recuperat’.

Arxivat en: Institucional