Olimpia Arozena, primer retrat d’una dona al Paranimf de la Universitat de València

  • 8 de març de 2017
 
Olimpia Arozena

Per primera vegada en la història de la Universitat de València les dones estaran representades al Paranimf de l’edifici històric de la Nau. Aquest dimarts s’ha descobert el quadre d’Olímpia Arozena, una de les primeres professores de la institució acadèmica. L’obra ha sigut realitzada per la pintora valenciana Susana Roig Hervás.

El quadre s’ha presentat aquest dimarts després de l’acte institucional de la Universitat de València pel Dia per la Igualtat. El vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, ha descobert el llenç que a partir d’ara ocuparà un dels espais de la paret de Paranimf juntament amb 40 retrats de personalitats vinculades amb la Universitat de Valencia al llarg dels seus 500 anys. 

Per a donar compliment als Plans d’Igualtat de la Universitat de València, la Unitat d’Igualtat vol destacar les aportacions de les dones a la institució universitària i en concret recuperar la memòria històrica de les dones a la Universitat. En aquest sentit, es recupera el nom d’Olímpia Arozena, una de les primeres dones que accediren a la Universitat de València i una de les primera professores en aquesta institució.

Olimpia Arozena (La Laguna, Tenerife, 19 de juliol de 1902 - València, 1 de desembre de 1971) es va llicenciar en Filosofia i Lletres el 28 de novembre de 1929 amb premi extraordinari. Va ser una de les primeres professores de la Universitat de València a la Facultat de Filosofia i Lletres, en la secció d’Història.

Va participar en els treballs del Seminari de Filologia Valenciana durant la República i la Guerra Civil, i es va doctorar en Filosofia i Lletres el 1949 amb la tesi ‘Nuevas aportaciones a la historia de Valencia’.

Susana Roig, autora del retrat
La pintora Susana Roig va mostrar preferència pel retrat des de la seua joventut, sempre atreta per captar l'essència dels personatges que retrata, a través de les mirades, els gestos i l'estudi de les expressions. En aquest gènere ha utilitzat gran varietat de tècniques, des de l'aquarel•la i el pastís passant per l'acrílic i l'oli.