L’Orfeó Universitari de València estrena en ‘Serenates’ una trencadora fusió de música africana i Bach

  • Fundació General UV
  • 30 de juny de 2019
 
Orfeó Universitari de València.
Orfeó Universitari de València.

Segons ACNUR, quasi 2.000 morts situen l’any 2018 com el més perillós al Mediterrani; amb tot i això, cada vegada són més les persones que s’embarquen en aquesta travessia. Són aquests moviments migratoris els que han inspirat l’últim treball de l’Orfeó Universitari de València, ‘African Passion by JS Bach’, una fusió entre la música de Bach, els ritmes africans i la música negra que la formació valenciana estrena, juntament amb Jesús Salvador ‘Chapi’, aquest diumenge a La Nau en el marc del festival ‘Serenates’.

El concert començarà a les 22:30 hores i les entrades poden adquirir-se a través de la web http://www.latenda.es/entrades i a La Tenda de la Universitat de València, a La Nau.

Qui pot descriure la injustícia, doncs? Potser, aquesta idea original del mestre Jesús Salvador ‘Chapi’ i de Francesc Valldecabres, director de l’Orfeó Universitari de València, a través de l’art, la cultura, la música i la reflexió social. “Presentarem una proposta de fusió entre la música africana i la música de Bach”, anuncia Valldecabres. Una nova i trencadora creació musical inspirada en la biografia del compositor alemany escrita per Albert Schweitzer (1875-1965), un intel·lectual alsacià (metge, teòleg i organista amb un gran interés en Bach) que va viatjar a Àfrica com a missioner el 1911, i la labor antibel·licista del qual li va atorgar el Premi Nobel de la Pau l’any 52.

Segons assenyala, aquesta producció s’emmarca en la línia de treball de l’Orfeó dedicada a la denúncia social i el tractament de problemàtiques que afecten la societat convidant el públic a la reflexió, com ja es va fer en edicions passades de ‘Serenates’ amb ‘Les Noces’, de Stravinski, o amb ‘Dido and Aeneas’, de Purcell. Així, ‘African Passion by JS Bach’ pretén abordar la migració a través de la fusió de diversos llenguatges musicals: la música clàssica de Bach, la música africana, el jazz i el rap.

“En aquest concert farem una reflexió sobre els moviments migratoris i el drama que està vivint-se al Mediterrani mitjançant la música de Bach, música africana, jazz, rap, dansa, veus, fusió, imatge, enteniment, llenguatge, reflexió i crítica, i molta, fins i tot amb nosaltres mateixos. L’Orfeó Universitari de València continua, doncs, creant espectacles de reflexió i connectant el cant coral amb la realitat que l’envolta, sense desvincular art i societat, art i pensament. Aquest projecte ha estat una experiència enriquidora en tots els sentits: musical, social i didàctic”, explica el director.

Una proposta, en definitiva, que involucrarà el públic des del principi amb un sorprenent muntatge.

‘African Passion by JS Bach’ és una producció pròpia en què han treballat conjuntament l’Orfeó Universitari de València, dirigit per Francesc Valldecabres, i la participació de la soprano Saray García i el baix Antonio Sabuco; la formació Proletaris del Ritme, amb direcció de Jesús Salvador ‘Chapi’, qui també s’ha fet càrrec dels arranjaments; a la guitarra, Dani Flors; al trombó, Toni Belenguer; al contrabaix, Óscar Cuchillo; a la bateria, Carles Salvador; i Luna de África a la percussió, veus i dansa.

Els textos i el rap, a càrrec de Tesa; la col·laboració especial de Creu Roja, amb la participació dels seus educadors; i vídeos d’Alessandro Lourenço.

Al llarg de la seua trajectòria, el festival ‘Serenates’, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i cada vegada més col·laboracions. En aquesta edició, amb una programació de 14 concerts, participen l’Ajuntament de València, la Diputació de València, el Palau de la Música de València, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny), la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Bancaixa.

En el marc de ‘Serenates’, s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians han estrenat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.

Des del 24 de juny fins al 4 de juliol, els concerts són a les 22:30 hores, al Claustre del Centre Cultural La Nau (entrades: preu simbòlic de 3 euros), i les actuacions dels dies 5, 6 i 7 de juliol tindran lloc a la plaça del Patriarca, en el marc de la Gran Fira de València, amb entrada lliure.