Pablo Jarillo-Herrero, llicenciat per la Universitat, premi Wolf de Física

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 de gener de 2020
 
Imagen de la noticia
Foto: MIT

El físic Pablo Jarillo-Herrero ha sigut guardonat amb el Premi Wolf en ciències i art pel seu treball amb el grafè. Jarillo-Herrero es va llicenciar en la Facultat de Física de la Universitat de València l’any 1999.

El Premi Wolf en Física 2020 ha recaigut enguany en el físic i antic alumne de la Universitat de València Pablo Jarillo-Herreo ‘pel seu treball teòric i experimental pioner sobre el grafè bicapa retorçat, que, entre altres coses, conduirà a una nova revolució energètica’, segons ha declarat el president dels Premis Wolf Reuvén Rivlin. Jarillo-Herrero ha sigut guardonat junt amb el canadenc Allan H. Macdonald i l’israelià Rafi Bistritzer. La cerimònia de lliurament tindrà lloc el pròxim 11 de juny al parlament d’Israel.

Llicenciat en Física per la Universitat de València, amb estudis de postgrau a la Universitat de Califòrnia (Estats Units) i un doctorat a la Universitat de Delft (Països Baixos), Jarillo-Herrero és professor de física a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) als Estats Units.

El seu treball se centra en la física experimental de la matèria condensada, en particular en el transport electrònic quàntic i l'optoelectrònica en nous materials bidimensionals com el grafè.

Pablo Jarillo-Herrero va ser premiat l'any passat amb el Premi Oliver E. Buckley de Matèria Condensada 2019 de la Societat Americana de Física (APS), amb una carrera, en què ha destacat pel descobriment de la superconductivitat en el grafè de dues capes retorçat.

El degà de la Facultat de Física, Jordi Vidal, ha remarcat que ‘és un orgull per a la Facultat poder comptar entre els seus antics alumnes amb Pablo Jarillo-Herrero’ i ha remarcat que el premi ‘demostra la qualitat de la formació que impartim i que permet als nostres alumnes poder arribar a les màximes cotes d’excel·lència i reconeixement’.

La Fundació Wolf es va crear en 1976 en record del diplomàtic i científic cubà d’origen jueu-alemany Ricardo Lobo. En la seua història, la Fundació Wolf ha guardonat a 340 científics i artistes dels quals més de un terç han guanyat posteriorment el Premi Nobel en les seues respectives disciplines.