La pandèmia del coronavirus ha generat un augment de la violència obstètrica

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 21 de maig de 2020
 

La tutora externa i integrant del grup d’investigació GIDOPT del departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació, Sara Jort, denúncia la pèrdua dels drets de les dones en salut reproductiva en aquesta crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) a les seues primeres recomanacions a l’esclatar la pandèmia recordava a l’atenció obstètrica internacional que les dones tant si estan contagiades com si no, tenen dret a una experiència de part satisfactòria i positiva. En paraules de l’OMS, una experiència de part satisfactòria inclou un tracte digne i respectuós, l’acompanyament de la persona d’elecció de la dona, i el dret a estratègies pal·liatives de dolor durant el part.

La psicòloga sanitària i psicoterapeuta gestalt Sara Jort denúncia l’incompliment d’aquestes premisses actualment en molts hospitals i la pèrdua dels drets de les dones en salut reproductiva en aquesta crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, com explica en el vídeo de la Unitat d'Igualtat.

Sara és tutora externa del departament de Psicologia Evolutiva i de l’Educació de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València i integrant del Grup d’Investigació GIDOPT del mateix departament. Amb una extensa experiència en l'àrea de la Psicologia Perinatal s'ocupa fonamental de dificultats en la concepció, depressió i/o ansietat durant l'embaràs i el postpart, el trauma després del part, atenció al dol per mort en període gestacional i perinatal i les dificultats d'adaptació en la maternitat/paternitat així com l’acompanyament emocional en el puerperi, primera criança.

“A tot l’estat espanyol estem vivint un augment de violència obstètrica amb instrumentalització innecessària del part vaginal, amb cesàries i induccions sense raó mèdica, a separació de mares i criatures protocol·làriament, a dones que estan parint a soles sense persones elegides per al seu acompanyament”, explica Sara Jort.

La psicologa Sara Jort evidencia que tampoc es facilita l’inici o continuitat de la lactància materna de les dones que volen alletar i per tant l’incompliment de la Llei 8/2018, de 20 d’abril, de la Generalitat, de modificació de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana.

Es vaticina així que caldrà lluitar de nou per tindre protocols d’atenció a l’embaràs, al part, el postpart i el puerperi que estiguen actualitzats segons els criteris d’organitzacions internacionals.

“Tot i que a la nostra comunitat hem aconseguit parir amb l’acompanyament de la persona de la nostra elecció, haurem de continuar lluitant per poder mantindre els drets en totes les proves i actuacions que es facen en l’embaràs inclós l’avortament i mort perinatal, inclosa la cessària programada o urgent i a totes les actuacions del postpart tal com diu la nostra Llei de Salut de 2018”, pronostica Sara Jort.

Arxivat en: Unitat d'Igualtat