El Paranimf de la Universitat acull la presentació del llibre ‘La Transició i Emèrit Bono’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 25 de març de 2019
 
Emèrit Bono.
Emèrit Bono.

El Paranimf de la Universitat de València ha acollit el dilluns 25 de març la presentació del llibre 'La Transició i Emèrit Bono' (Col·lecció Memòria Història). En l’acte varen intervenir la rectora Mª Vicenta Mestre; Ramon Lapiedra, exrector de la Universitat de València; Maria Dolors Baixauli, professora d’Ensenyament Secundari; i Emili Marín, coordinar i editor del llibre. L’acte s’inscriu en la programació de Fòrum de Debats.

A l'acte assistiren nombroses personalitats del món acadèmic, social i polític del món valencià, destacant l'expresident de la Generalitat, Joan Lerma, i els antics rectors de la Universitat Pedro Ruiz i Francisco Tomás.

Polítics, periodistes, escriptors i docents reflexionen al voltant de la Transició espanyola i de la figura de l’exconseller i catedràtic honorari de la Universitat de València Emèrit Bono. Entre els 17 participants en el volum destaquen els articles de Joan Lerma, Ramon Lapiedra, Isabel Clara Simó, Josep Guia, Alfons Cervera, Adolf Beltran, Rosa Solbes o Ferran Bono, entre d’altres. Diverses veus que s’acosten tant a la figura d’un dels referents de l’esquerra valenciana com a un dels moments cabals de la història del país.

D’acord amb Emèrit Bono, aquest llibre “mostra els problemes de la Transició, les dificultats i les crítiques que en el moment de l’aprovació de la Constitució aparegueren, i sobretot l’esforç comú que va suposar el trànsit d’una dictadura a una democràcia, moments molt interessants tant per els pares de la Constitució, com per als que estaven en contra”.

El llibre, que té un capítol escrit per Emèrit Bono, no només valora el procés de la Transició, sinó que mira cap al present i obri un debat possible. “És necessària una reforma de la Constitució que tenim després de més de 40 anys. Són evidents les mancances actuals per exemple en el tema territorial”, conclou Bono.

Sobre Emèrit Bono

Emèrit Bono i Martínez (Sagunt, 1940) va ser militant del Partit Comunista (PCPV) durant la Transició i diputat al Congrés en la primera legislatura. Va formar part de l'Assemblea de Parlamentaris Valencians i del Consell del País Valencià, presidit per Josep Lluís Albinyana com a conseller de Benestar Social (1978). Posteriorment va abandonar el PCPV i va ingressar en el PSPV-PSOE. En els govern del socialista Joan Lerma va ser conseller d’Administracions Públiques i portaveu del Govern (1989-1993) i conseller de Medi Ambient (1993-1995).

Un vegada va deixar la política, es va centrar en la seua càtedra d’Economia Aplicada a la Universitat de València, on es va jubilar forçadament en 2010 en fer 70 anys.