El Paranimf de la Universitat acull una trobada amb l'estudiós del còmic Luis Gasca

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 19 de novembre de 2019
 
Imagen de la noticia

Dilluns dia 18 de novembre, a les 19 hores, l'Aula de Còmic de la Universitat de València va programar una trobada amb el gran estudiós del còmic i del cinema espanyol Luis Gasca (Sant Sebastià, 1933) al Paranimf de la Universitat de València. Gasca, que va parlar sobre ‘Còmics, cinema i cultura de masses’, va dirigir el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i pertany, amb Antonio Lara i Antonio Martín, a la primera generació espanyola de teòrics del còmic. La seua col·lecció és una de les majors del món i va ser adquirida pel centre cultural Koldo Mitxelena.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa, va escriure llibres com Tebeo y cultura de masas (1966) i va llançar la primera revista d'historietes d'Espanya, Cuto (1967).

Va formar part del Centre d’Étude des Littératures d’Expression Graphique i va ser un dels fundadors del Salone Internazionale dei Comics de Bordighera (Itàlia) el 1965, al costat d’Alain Resnais, Umberto Eco, Romano Calisi, Francis Lacassin, Jacques Lob i Rino Albertarelli, que seria el germen del futur Saló de Lucca. Va arribar a ser secretari general adjunt de l'Associació Internacional de Crítics del Còmic i de la Federació Internacional de Centres d'Investigació del Còmic.

 Durant la dècada dels setanta, va col·laborar amb la revista Bang! i va dirigir les editorials Buru Lan i Pala, amb la qual cosa es va convertir en el responsable de la reedició de clàssics del còmic estadounidenc i de revistes com Drácula. Tot signant com a Sadko, va escriure per a aquesta revista dues sèries, Agar-Agar, amb dibuixos d'Alberto Solsona, i Wolff, amb dibuix d’Esteban Maroto. Al mateix temps, va dirigir el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

El 1983 va presentar El erotismo en el cine, una enciclopèdia sobre el cinema eròtic. 

Ha comissariat més de 50 exposicions sobre cinema, còmic i cultura de la imatge, entre les quals destaquen les dedicades a Mickey Mouse a Angulema (1979), Tòquio (1981), Roma (1993) i Madrid (1994).

Amb Romà Gubern va publicar les monografies El discurso del cómic (1988), reeditada i ampliada el 2011, Diccionario de onomatopeyas del cómic (2008), Enciclopedia erótica del cómic (2012) i El universo fantástico del cómic (2015). També ha col·laborat amb l'historiador Asier Mensuro en la monografia La pintura en el còmic (2014).

El 2004 van començar els contactes entre el crític i la Diputació Foral de Guipúscoa que van conduir set anys després a la inauguració de la Komikiak-Col·lecció Gasca Bilduma a la biblioteca del Koldo Mitxelena.