Paula Bonet: “Les dones hem d'escoltar-nos, llegir-nos i escriure'ns més’’

  • Fundacions i entitats associades
  • 24 de gener de 2020
 
Paula Bonet, Luna Miguel.
Paula Bonet, Luna Miguel.

‘’No podem continuar alimentant eixe silenci col·lectiu en el qual no ens sentim amb nosaltres mateixa per no ser com s'espera que siguem. Les dones hem d'escriure'ns, llegir-nos i escoltar-nos més’’, així va defensar la pintora, Paula Bonet, la importància de parlar de la intimitat femenina durant la vesprada de dijous 24 en la inauguració del cicle ‘Mujeres de hoy’ de Fundación Cañada Blanch en el Jardí Botànic de la Universitat de València. ‘’Les dones som subjecte i cadascuna de nosaltres viu de manera diferent i té dret a poder contar la seua història’’, va explicar Bonet.

Bonet i Miguel es van servir de les seues experiències vitals per a explicar que, a través de l'art i de la literatura -contades per figures femenines-, van ser capaces de trobar la calma suficient per a entendre que no estaven soles. ‘’Vaig tindre dos avortaments espontanis i vaig sentir que el meu cos, del qual sempre havia sentit que havia de complir una missió, no podia complir-la. Llegint va ser com vaig trobar a moltíssimes dones a les quals també els havia passat el mateix. Ací vaig ser conscient que havia d'escriure i pintar sobre això perquè els servira a unes altres’’, així va ser com Bonet es va llançar cmb el seu últim llibre, Roedores.

Quant al seu activisme, ambdues ho tenen clar: l'art i la literatura han de comprometre's amb el context i així es reflecteix en les seues obres. ‘’El que no es nomena no existeix, aquest és el motiu pel qual alce la veu. No vull que les dones, sobretot les que venen darrere de mi, hagen d'enfrontar-se a situacions a les quals jo m'he enfrontat’’, va indicar Miguel. Aquesta actitud respon, més que a una valentia individual, a un cansament al qual han hagut de fer front des que va començar la seua carrera. ‘’Creixem escoltant el terme igualtat, però al llarg de la nostra vida, per molt que ens esforcem, existeix una cosa molt difícil d'assenyalar que et calla tot el temps, que t'intenta ridiculitzar. És el patriarcat colpejant-nos en la cara’’, va explicar la pintora. I aquest, a més, es perpetua mitjançant comportaments socials, afalacs o amb un lèxic que, actualment, continua excloent a la meitat de la població.

¿Què és ‘Mujeres de hoy? 
Aquest nou cicle de Fundació la Canyada Blanch comptarà amb una xarrada al mes on les convidades seran dones amb una carrera pròpia i destacada en diferents disciplines. El seu principal objectiu, a més de promoure la igualtat, és visibilitzar el treball de totes les seues participants i oferir una mirada femenina del nostre panorama actual donada la tendència que existeix a comptar el món des d'un prisma masculí.