Les pensions, la ciberdelinqüència o la contaminació lumínica, en les conferències d’Unisocietat de febrer

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 16 de febrer de 2018
 
El professor Luis Moya (Departament de Psicobiologia) imparteix una conferència a UNISOCIETAT-Massamagrell. 18 de gener de 2018.
El professor Luis Moya (Departament de Psicobiologia) imparteix una conferència d’Unisocietat a Massamagrell. 18 de gener de 2018.

Un total de deu conferències, impartides per professors de la Universitat de València, se succeiran al llarg del mes de febrer en diversos municipis de la Ribera, l’Horta, el Camp de Túria, la Safor, la Plana de Requena-Utiel i la Vall d’Albaida. Aquesta activitat gratuïta complementa el curs acadèmic d’Unisocietat i és d’accés lliure per a la resta de la ciutadania de cada municipi i el seu entorn.

No és requisit indispensable estar matriculat en Universitat i Societat, Unisocietat, per assistir a aquestes conferències, atés que estan obertes al públic en general. Es tracta d’una manera de complementar la formació al llarg de la vida dels alumnes d’Unisocietat, a més d’animar la ciutadania a sumar-se a aquest programa universitari que compta durant el present curs 2017-2018 amb més de mil cinc-cents estudiants repartits entre les deu seus.

Aquestes xarrades pluridisciplinàries impartides per docents de la Universitat de València són una mostra de l’àmplia varietat de disciplines i àrees científiques que arreplega la institució acadèmica. El sistema de pensions, el maltractament i el masclisme, la ciberdelinqüència, la depuració de les aigües residuals, la contaminació lumínica, el perill de les pseudociències, la premsa satírica o la història dels moriscos són algunes de les temàtiques sobre les quals tractaran les ponències del mes de febrer.

El cicle de conferències d’Unisocietat, que continuarà mensualment al llarg del present curs fins a juny, està organitzat pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Alzira, Benetússer, Bétera, Cullera, l’Eliana, Gandia, Massamagrell, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet, Requena i el recolzament financer de Caixa Popular, de Caixa Ontinyent (a Ontinyent, la Vall d’Albaida) i del Banc Santander (a Gandia, la Safor).

Les deu conferències de febrer

Les primeres conferències del mes de febrer van ser el dimecres 7. Benetússer (Horta Sud) van acollir la ponència de la catedràtica Marisol Lila (Psicologia Social) Maltractament, masclismes i micromasclismes al Saló d’Actes de l’Ajuntament de Benetússer.

El mateix dia 7 el Centre Internacional de Gandia (la Safor) va rebre el professor José Cantó (Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials), qui va exposar El perill de les pseudociències: horòscops, astrologia i altres mentides. Els interessats en aquesta temàtica van tindre una segona oportunitat d’assistir a aquesta ponència el dia 13 a la Casa de la Cultura d’Alzira (Ribera Alta).

El 8 de febrer el catedràtic Francesc Andreu Martínez (Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació) va oferir la ponència La premsa satírica i el riure valencià: una història trista a l’Espai Cultural Feliciano A. Yeves de Requena (Plana de Requena-Utiel).

El 14 de febrer, el Centre de Formació de Persones Adultes de l’Eliana (Camp de Túria) va acollir la conferencia Oceans de llum que ens ofeguen, a càrrec del catedràtic Ángel Morales (Química Analítica).

El dijous 15 va ser el torn de Paterna i Massamagrell (Horta Nord) i Ontinyent (Vall d’Albaida). Paz Lloria (Dret Penal) va estar al Centre Social de Campament de Paterna, on va tractar els Delictes tecnològics i xarxes socials: la ciberdelinqüència; mentre que el Centre Cultural de Massamagrell va rebre a Juan Francisco Pardo (Història Moderna i Contemporània), qui va fer un repàs a la Història dels moriscs. Per la seua banda, la professora Adoración Guamán (Dret del Treball i de la Seguretat Social) va centrar la seua intervenció al Centre Cultural de Caixa Ontinyent en els pros i contres de l’actual Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP).

El 28 de febrer, el professor Carlos Ochando (Economia Aplicada) explicarà les últimes reformes del sistema de pensions i els seus efectes sobre l’equitat i el benestar a l’Auditori Municipal de Cullera (Ribera Baixa).

Finalment, el mateix dia 28, el professor Josep Ribes (Enginyeria Química) oferirà la conferència Passat, present i futur de la depuració de les aigües residuals a la Casa de la Cultura de Quart de Poblet (Horta Sud).