La periodista Charo Nogueira analitza la vida de les dones espanyoles en l’últim mig segle a través de l’activista Ana María Pérez del Campo

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 13 de març de 2019
 
Charo Nogueira.
Charo Nogueira.

La periodista i professora associada de Periodisme Social de la Universitat Carlos III va impartir la conferència ‘La dona que va dir prou’, sobre la vida de l’activista Ana María Pérez del Campo, dimarts dia 12 de març, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, a les 19 hores, en el cicle ‘Dones creadores’ de l’Escola  Europea de Pensament Lluís Vives.

En la conferència, Charo Nogueira il·lustra el profund canvi que van viure les dones espanyoles l’últim mig segle a través de la figura d’Ana María Pérez del Campo, activista feminista espanyola diplomada en dret matrimonial i pionera en la lluita dels drets de les dones durant la dictadura franquista i la transició espanyola. “El seu punt de partida va ser poc comú: jove d’origen aristocràtic que rebutja el destí que tenia assignat de senyora  de bé. Separada quan fer-ho estava mal vist, en els anys 60 del segle passat es fa feminista per a entendre que aquelles mals tràngols els sofria perquè era dona. Des d’aleshores lluita per evitar-los a les altres”, explica la periodista.

Charo Nogueira ha treballat vint-i-cinc anys en El País; abans, en Diario 16, el Grup Zeta, la revista Tribuna, en la Cadena Ser i en les agències de notícies Lid i Fax Press, dirigides per Manu Leguineche. Experta en problemes socials i en igualtat de gènere, ha exercit el periodisme també en les àrees d’internacional, Espanya, cultura, societat, Madrid i en la de reportatges. A més, ha rebut el premi de periodisme contra la violència contra les dones de l’Institut de la Dona (2004), el premi a la labor més destacada en l’erradicació de la violència de gènere del Consell General del Poder Judicial (2005) i el de bones pràctiques en comunicació no sexista de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (2012), i és autora de ‘Viaje en l’Antártida. Vida y secretos de un continente desconocido’ (Alianza Editorial), fruit de la seua participació en una de les primeres expedicions espanyoles al continent blanc.

Aquest acte, d’entrada lliure fins a completar la capacitat del local, està emmarcat en el cicle ‘Dones creadores’, organitzat per l’Escola  Europea de Pensament Lluís Vives juntament amb el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, i amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

L’Escola  Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. Amb l’Escola també col·laboren altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat; Ajuntament de València; Conselleria de Transparència; Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport; Acadèmia Valenciana de la Llengua; Institut  Alfons el Magnànim; Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.