La perspectiva de gènere protagonitza la programació cultural de la Universitat el mes de març

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 2 de març de 2021
 
Duo Ekriktiko, Eva Baltarsar i Paula Bonet
Duo Ekriktiko, Eva Baltarsar i Paula Bonet

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, gran part de la programació cultural de la Universitat de València, responent al seu compromís amb la igualtat i l'aplicació de la perspectiva de gènere als seus continguts, tindrà com a protagonistes dones creadores, pensadores i professionals d'àmbits molt diversos. La major part de les activitats de les aules, àrees i programes que integren el Servei de Cultura Universitària tractaran de visibilitzar les aportacions i perspectives de les dones en diferents camps mitjançant debats, taules redones, exposicions, muntatges teatrals i concerts.

Aquesta programació especial començarà amb ‘Enfrontant el masclisme digital’, una conferència en línia que impartirà l'advocada penalista, activista i especialista en gènere i interseccionalitats, Laia Serra. Hi abordarà la manera com actuen les violències de gènere en Internet i a través de les noves tecnologies, i quines són les problemàtiques jurídiques que es donen a l'hora de denunciar, investigar i enjudiciar aquest tipus de delictes. La sessió tindrà també la perspectiva de la jutgessa titular del Jutjat de Violència sobre la Dona núm. 3 de València, Herminia Rangel. Aquest acte, que forma part dels debats de VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur, es podrà seguir en directe el pròxim 9 de març, a les 19 hores, a través del Canal YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

La activitat següent serà una conferència de Teresa Freixes, catedràtica de Dret Constitucional i catedràtica Jean Monnet ad personam. Freixes conversarà sobre els reptes de la Unió Europea en temps de pandèmia dins del cicle ‘Les raons d'Europa’, organitzat per l'Escola Europea de Pensament  Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i el Centre de Documentació  Europea de la Fundació General de la Universitat de València, amb la col·laboració del Centre d'Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Globalització. Serà el pròxim 10 de març, a les 18 hores, mitjançant la plataforma Blackboard Collaborate i amb inscripció prèvia en https://go.uv.es/8Lmrne3.

Els actes continuaran amb la poeta i escriptora barcelonina, Eva Baltasar. L'autora oferirà una conferència sobre la seua novel·la Boulder dins de la programació de l'Aula de Literatura de la Universitat de València. L'obra, Premi Òmnium a la millor novel·la del 2020, tracta temes com la soledat, la maternitat i la vida en parella, aspectes que ja van aparéixer en Permagel i que continuaran en Mamut, el tercer llibre d'aquesta trilogia. Per assistir al debat en línia, celebrarà el pròxim 11 de març, a les 18 hores, cal confirmar l'assistència en https://go.uv.es/c95mKlU.

Dins de la programació també es tractarà el tema del franquisme i la repressió femenina mitjançant una taula redona organitzada per l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València. En aquesta activitat s'abordarà la situació de totes les dones represaliades, bé per pròpia militància o identitat política, bé per ser acusades de ser “mares de”, “esposes de” o “filles de” i culpables de no mantenir l’“ordre moral” sobre les seues famílies. El debat es podrà seguir, el 22 de març, a les 18 hores, mitjançant la plataforma Blackboard Collaborate i amb inscripció prèvia en https://go.uv.es/j2Rh94n.

Finalment, pel que fa a conferències i debats, l'Observatori Cultural de la Universitat tancarà aquesta programació de març amb el seminari ‘Moltes i diverses. Les dones de les sèries i el cinema’, un webinar amb la historiadora cinematogràfica i professora d'Història de l'Art de la Universitat de València, Àuria Ortiz, dins del cicle WebinarsLANAU. Per a aquesta sessió, que se celebrarà el 24 de març, a les 19 hores, a través de la plataforma Google Meet, cal inscriure's prèviament en: www.uv.es/webinarslanau.

Las dones protagonitzen la programació d'exposicions del Centre Cultural La Nau de la Universitat. A més de la recentment inaugurada exposició sobre la revista El Turista Fallero, que permet visibilitzar dos monuments de les artistes Gio i Míriam García Sandemetrio, a la fi del mes de març, les obres de Paula Bonet i Aurora Valero es podran veure a l'edifici en dues exposicions molt personals que permetran acostar-se a dues pintores de generacions i llenguatges artístics molt diferents. Al maig, aquesta mirada amb perspectiva de gènere continuarà a través d'una  exposició sobre dones palestines refugiades al Líban. I des de l'Aula de Còmic, i amb caràcter itinerant pels campus de la Universitat, s'ha preparat per aquest mes de març l'exposició 'Dones a la vora d’un atac de vinyetes', una mostra de joves autores de còmic valencianes.

En el capítol de les arts escèniques, La Nau estrenarà la programació del segon quadrimestre amb l'espectacle MAMA, de la Lola Boreal (3 i 4 de març), que arrancarà amb la temàtica que articula tota l'activitat escènica que es podrà veure a la Sala Matilde Salvador durant aquesta  primavera: dones i perspectiva de gènere. Creada per quatre artistes valencianes, aquesta peça de dansa interdisciplinària és una obra que, a partir de la mama com a símbol icònic i representatiu de la feminitat, aborda la relació maternofilial, la censura i la malaltia a través del cos femení de les intèrprets.

Quant a la programació de l'Aula de Música de la Universitat, el dia 5 de maig, a les 18 hores, a la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau, tindrà lloc el tradicional concert de cambra organitzat en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València amb motiu de la commemoració del 8 de Març. El desplaçament de la data dos mesos més tard del que estava inicialment previst (10 de març) és conseqüència de l'adaptació de la programació a la nova situació sanitària. El concert serà a càrrec del Duo Ekriktiko, que formen Mónica Marí (violoncel) i Carolina Santiago (piano), amb un repertori que incidirà en l'obra d'autores com N. Boulanger, R. Clarke i M. Szymanowska, entre altres.