El pianista Jorge Tabarés ret homenatge a Alicia de Larrocha en Serenates

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 29 de juny de 2020
 
Jorge Tabarés.
Jorge Tabarés.

Dilluns, dia 29 de juny, el festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, va oferir el concert del pianista Jorge Tabarés. El jove músic valencià establit als EUA (Sagunt, 1996) va dedicar el seu recital a Alicia de Larrocha, una de les pianistes espanyoles més importants del segle XX. El concert ha sigut gravat les setmanes prèvies a l’emissió per tècnics audiovisuals de la Universitat de València.

Tabarés ha dedicat el seu primer disc a Alicia de Larrocha. Natural de Barcelona, va ser una intèrpret d’immensurable talent; els seus enregistraments i interpretacions del repertori pianístic evidencien la seua genialitat al piano. Una de les seues contribucions més valuoses a la història va ser la seua labor com a ambaixadora de la música espanyola a l’estranger. El seu repertori incloïa de manera regular grans compositors de la nostra tradició, com Soler, Albéniz, Granados i Falla, i les seues interpretacions de les obres dels seus contemporanis, com ara Montsalvatge, Mompou i Esplà, van ser decisives per a la formació de la reputació internacional d’aquests. La seua labor pianística va posar la música espanyola en l’escena internacional, en un moment en què es trobava en absoluta penombra. El programa següent té com a propòsit servir com un modest tribut a una de les nostres més estimades pianistes.

El dimarts 30 de juny prosseguirà Serenates amb un concert que enalteix els valors del festival: formació, creació i innovació a través de fragments d’espectacles creats ex professo per a Serenates durant l’última dècada per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orfeó Universitari de València i el Grup de Dansa de la Universitat de València, juntament amb estudiants d’altres centres d’ensenyaments artístics.

Al juliol, en concret el dimecres dia 1, actuarà Cafè de Fel, un tàndem de poesia de vers lliure en valencià i música jazz, a càrrec de tres dones, que acosten la història del jazz a través de les capdavanteres que van trencar els motles i transmutaren els estereotips de gènere.

El dijous 2 de juliol continuarà el jazz amb joves promeses valencianes. Es tracta del concert de la Jove Big Band Sedajazz, dirigida per Francisco A. Blanco Latino. 23 joves músics protagonitzen aquest concert que es va enregistrar en directe al gener de 2020 en La Mutant i ara formarà part de la programació de Serenates.

Serenates 2020 s’acomiadarà el divendres 3 de juliol amb l’Orquestra de València, dirigida per Ramón Tebar, amb el concert Carmen sin palabras, un programa de música d’inspiració espanyola amb obres de R. Shchedrin i G. Giménez.

Tots els concerts d’enguany es poden veure gratuïtament en els canals YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, de l’Institut València de Cultura i de la plataforma MediaUni de la Universitat de València. Tots s’emetran a les 20 hores a través d’aquests canals, des d’on també es podrà recuperar el concert posteriorment.

L’edició d’enguany compta amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de València, l’Ajuntament de València (Cultura, Joventut i Festes), el Palau de la Música, la Fundació Banc Sabadell, Caixa Popular, EASD València i Clement pianos. 

 

Més informació: