Els ‘poemes engabiats’ de la poeta iraniana Mahvash Sábet es presenten en La Nau de la Universitat de València

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 4 de juny de 2021
 
Mahvash Sábet.
Mahvash Sábet.

Mahvash Sábet (Iran, 1953) va ser condemnada al seu país a deu anys de presó per professar la fe bahà’í, una religió perseguida a l'Iran i que té uns set milions de practicants a tot el món. Durant la seua estada a la presó, va escriure els seus Poemas enjaulados (Pre-Textos, 2020), una prova del coratge i la desesperació, la misèria i les esperances de milers d'iranians que lluiten per sobreviure a les condicions d'extrema opressió. Els seus poemes es presentaran al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el pròxim 8 de juny, a les 19 hores.

En aquest acte, que s'inscriu en la programació de l'Aula de Poesia de la Universitat de València, hi intervindran Axel Toribio, secretari de la Comunitat Bahà'í de València; Rafael Montsó Giménez, president del Centre UNESCO València; Manuel Borrás, editor de Pre-Textos, les dues traductores, Ryma Sheermohammadi i Amaya Blanco; i la responsable de l'Aula de Poesia de la Universitat, Xelo Candel, que moderarà el debat. Per a assistir a l'acte es requereix inscripció a través d'aquest enllaç.

Poemas enjaulados és una obra que sorgeix de la necessitat de l'autora d'expressar-se després d'una dècada de la seua vida empresonada per les seues creences. El 2017, Mahvash Sábet va obtenir el premi Pen International, un guardó que atorga PEN Internacional Club Espanyol, organització que defensa la llibertat d'expressió d'escriptors en risc i fan costat als qui han patit exili o empresonament. Després de la traducció a l'anglès realitzada per Bahiyyih Nakhjavani amb el títol Prison Poems, l'editorial Pre-Textos acaba de publicar la traducción del farsi a l'espanyol a càrrec d'Amaya Blanco i Ryma Sheermohammadi.

Lectura de poemes a càrrec d'estudiants com a cloenda del curs

L'última activitat d'aquest curs de l'Aula Poesia de la Universitat de València és una lectura de poemes a càrrec d'estudiants. Serà el 15 de juny, a les 19 hores, al Claustre de la Universitat de València, al Centre Cultural La Nau. L'acte, que porta per títol ‘Vers lliure’, està organitzat per Carla Juárez, estudianta del grau en Estudis Hispànics, i hi participaran estudiants de diferents facultats de la Universitat de València : Miguel Arche López, Iuliana S. Apostu, Fabiola Berenice Flores Pérez, Marc Caballer Galcerà, Irene Castelló García, Antonio Díaz Mola, Martina Gil, Alicia Luz, Pepe Llopis, Beatriz Marrodán Verdeguer, Elsa Moreno, Jose Navarro, Sara Olivas, Jorge Pérez Cebrián y Clara Romany Castellano. Per confirmar assistència a través d’aquest enllaç.