Polibenestar lidera dos grups europeus de recerca sobre envelliment actiu

  • 19 de juliol de 2016
 
Polibenestar

L’Institut d’Investigació en Polítiques de Benestar Social de la Universitat de València (Polibenestar) s’ha convertit en referent en la recerca europea sobre promoció d’un envelliment actiu i saludable gràcies a la seua participació activa i lideratge en el marc del European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP on AHA).

L’institut, dirigit per Jorge Garcés Ferrer, ha sigut motor d’aquesta iniciativa europea des dels seus inicis en 2012 i s’ha posicionat de manera destacable en aquest nou període 2016 – 2018 en el qual torna a assumir responsabilitats de coordinació.

El EIP on AHA és una iniciativa promocionada per la Comissió Europea que, explica el professor Garcés, “pretén augmentar en dos anys l’esperança de vida amb bona salut dels europeus en l’horitzó temporal fins a 2020, mitjançant: la millora de la salut i la qualitat de vida, especialment de les persones majors; uns sistemes d’assistència sanitària i social sostenibles i eficaces a llarg termini; i l’augment de la competitivitat de la indústria de la UE a través de les empreses i l’expansió en nous mercats”. L’envelliment actiu i saludable és un repte compartit per tots els països europeus. La plataforma i els compromisos que en ella s’arrepleguen ofereixen una oportunitat a Europa per a destacar com a líder mundial capaç de proporcionar respostes innovadores a aquest repte.

El compromís de Polibenestar en aquest nou període d’acció abasta quatre dels sis grups d’acció del EIP on AHA. En concret, Polibenestar ha renovat el seu compromís en el Grup B3 (Integrated care); ha presentat dues propostes de compromisos per als Grups A2 (Falls prevention) i A3 (Functional decline and frailty); i s’ha tornat a posicionar en el grup D4 (Age friendly environments) liderant dos dels grups de treball d’aquesta àrea i participant activament en altres cinc.

Els grups liderats per Polibenestar se centren en dos de les seues línies principals de recerca: d’una banda, la coordinació d’accions a nivell local i regional; i per un altre, turisme amigable per a les persones majors. “Coordination and commitment, increasing impact on policy making” és un grup, liderat per Elisa Valia, que treballa perquè el EIP on AHA romanga entre les prioritats a nivell Europeu amb accions que produïsquen efectes a nivell local i regional. En concret, els agents involucrats en aquest grup tracten de coordinar les accions i iniciatives que sorgeixen del EIP on AHA, transferir-les a nivell local i regional, i mesurar el seu impacte per a la formulació de política públiques sostenibles i eficaces. En aquest sentit, Polibienestar és a més membre fundador del Covenant on Demographic Change mitjançant el qual pretén seguir recolzant a entitats locals i regionals i altres agents interessats en el desenvolupament d’entorns amigables amb l’edat, que milloren la qualitat de vida, la vida independent i creuen una societat per a totes les edats.

D’altra banda, “Age-friendly tourism and its impact” és un grup de recerca, liderat per la Dra. Mireia Ferri, que el seu objectiu és promoure el turisme amigable amb l’edat com a estratègia de política social per a l’envelliment actiu i saludable alhora que es fomenta com una oportunitat econòmica per al sector turístic i altres sectors relacionats (silver economy). Els agents involucrats en aquest grup de treball pretenen promocionar el turisme amigable amb l’edat, la seua imatge i estendre-ho al marc de les ciutats intel·ligents, utilitzant les Tics com a eines d’inclusió i accessibilitat.

Amb el lideratge d’aquests dos grups de treball i la seua participació activa en la resta de grups, assegura el professor Garcés, “Polibenestar aferma el seu posicionament a Europa com a institut referent en el camp de l’envelliment actiu i saludable”.