Polibenestar lidera InAdvance, una investigació europea sobre cures pal·liatives en malalties cròniques

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 d’abril de 2019
 
Equip del projecte InAdvance, en una reunió recent a València.
Equip del projecte InAdvance, en una reunió recent a València.

L’Institut d’Investigació sobre Polítiques de Benestar Social (Polibenestar) de la Universitat de València ha començat a desenvolupar el projecte InAdvance, on participen onze entitats (universitats, centres mèdics i organitzacions) de set països europeus. La recerca, coordinada per la institució valenciana i finançada pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea amb quasi 4,2 milions d’euros, desenvoluparà programes d’intervenció de cures pal·liatives en persones majors amb malalties cròniques no oncològiques, segons la investigadora Ascensión Doñate.

Les cures pal·liatives, segons l’Organització Mundial de la Salut, es dirigeixen a atendre les necessitats físiques, psicosocials i espirituals de pacients amb malalties que posen en perill la seua vida i que afecten també les seues famílies. Aquestes cures tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida, juntament amb altres teràpies per a prolongar-la. Fins ara, aquest tipus de tractament s’ha desenvolupat principalment en pacients d’oncologia en qui ha produït efectes beneficiosos sobre la seua qualitat de vida, la intensitat dels símptomes, uns menors nivells de depressió i ansietat, i una millor percepció de la malaltia.

InAdvance (vies de cures pal·liatives primerenques, ecosistemes de suport i estàndards d’avaluació centrats en pacients) pretén reforçar la integració de les cures pal·liatives inicials en la rutina clínica diària dirigida a persones majors amb malalties cròniques no canceroses en etapes avançades perquè puguen beneficiar-se d’aquest enfocament d’atenció en la mateixa mesura que les persones amb càncer.

Segons Jordi Garcés, director de Polibenestar, des de fa dècades a Europa “hi ha un envelliment progressiu de la població i un increment de l’esperança de vida, el que significa que la proporció de persones de 80 anys o més es projectarà a més del doble entre 2016 i 2080 a la UE”. Per la seua banda, Ascensión Doñate destaca una major prevalença de malalties cròniques com ara problemes cardiovasculars, càncer, diabetis i demència, que són les més comunes i la principal causa de mort en persones de major edat. “Per tant, la necessitat de serveis de cures pal·liatives és un desafiament per als sistemes d’atenció de la salut”, conclou.

Aquest estudi naix amb l’acció d’implementar nous enfocaments centrats en el pacient i dirigits a la supervivència, la pal·liació i l’atenció al final de la vida. El projecte tindrà una durada de quatre anys des del seu inici el passat mes de gener a València. Els consorci durà a terme cinc assajos clínics a València, Tessalònica (Grècia), Lisboa (Portugal), Leeds i Inverness (Regne Unit), en els quals participaran pacients i els seus familiars, així com les seues persones cuidadores informals i professionals.