Polibenestar participa en el Llibre Blanc sobre Estratificació de riscs sanitaris a Europa

  • 17 de setembre de 2016
 
Imatge de Polibenestar

La Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea (DG SANTE) les competències de la qual estan vinculades, entre altres àmbits, amb els sistemes d’informació, i-health i el funcionament dels sistemes nacionals de salut, està interessada en el Llibre Blanc sobre el Desenvolupament de Mètodes d’Estratificació (White Paper on Deployment of Stratification Methods) recentment publicat, en l’elaboració de la qual ha participat Polibenestar.

L’objectiu del llibre blanc, que arreplega els resultats del projecte europeu de recerca ASSEHS (Activació d’Estratègies d’Estratificació i Resultats de les intervencions en pacients fràgils de Serveis de Salut), és difondre coneixements sobre l’ús d’eines d’Estratificació de Riscos sanitaris (ER) a nivell polític, de gestió sanitària i de pràctiques clíniques. El llibre descriu detalladament en què consisteixen aquestes eines i la seua aplicació en pacients fràgils i/o pacients amb patologies cròniques, el per què són apropiades, els principals obstacles que es poden trobar a l’hora de planificar i implementar eines de ER en intervencions regionals, així com els facilitadores que ajudarien a superar aquests obstacles i exemples concrets d’implementació en quatre regions pilot participants en el projecte. 

La DG SANTE està interessada a conèixer l’impacte de ER en els sistemes de salut, és a dir, en quina mesura poden transformar la prestació d’assistència sanitària en el curt, mitjà i llarg termini afectant a la sostenibilitat i millora de l’eficiència dels mateixos, ja que aquestes no són simplement eines tècniques que complementen altres intervencions. Aquest fet és de summa rellevància tenint en compte que la DG SANTE actua quan són necessàries mesures europees, fent propostes que combinen la legislació amb el suport a projectes. I quan ho considera adequat, com podria ser en aquest cas, recolza directament a les administracions nacionals o regionals que estan millor situades per a actuar, entre les quals es trobaria la Comunitat Valenciana juntament amb les altres regions que han participat en el projecte.

El projecte ASSEHS, finançat amb més d’1,3 milions d’euros per l’II Programa de Salut de la Comissió Europea, iniciat en 2014 i finalitzat al juny d’enguany, és un esforç internacional per a reunir als professionals relacionats amb l’estratificació dels serveis de salut, les universitats i els centres de recerca dels països europeus per a estudiar les eines i estratègies d’estratificació de risc de salut actuals i els desafiaments per a difondre el seu ús i aplicació en pacients ancians fràgils.

Coordinat per Kronikgune (Associació Centre d’Excel·lència Internacional en Recerca sobre Cronicitat) ha comptat amb partners de diferents regions europees: Montpeller, sud d’Itàlia, País Basc, Catalunya i Comunitat Valenciana. L’investigador principal en la Universitat de València és el Catedràtic Jordi Garcés, amb el qual han treballat altres investigadors de l’Institut Polibenestar com ara Francisco Ródenas o Barbara Branchini.

Polibenestar és un institut públic de la Universitat de València, especialitzat en recerca, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en el camp de les polítiques socials, que té com a objectiu millorar el benestar i la qualitat de vida de la societat.

El llibre blanc pot descarregar-se en el següent link:

http://www.polibienestar.org/wp-content/uploads/2015/08/white-paper-assehs-european-project.pdf