Polibenestar participa en un projecte europeu sobre igualtat de persones LGTBIQ+ en el mercat laboral

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 18 de juny de 2020
 
Jordi Garcés
Jordi Garcés

L’Institut d’Investigació de Polítiques de Benestar Social de la Universitat de València (Polibenestar) participa en el projecte d’investigació WE PROJECT: “Promoting Work-Based Equality for LGBT+Q+ Youth – WE Project” finançat pel programa Right, citizenship de la Comissió Europea, amb 250.000 euros. Aquest projecte suposa el primer acostament internacional a les necessitats específiques en el mercat laboral de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGBTIQ+).

El projecte desenvoluparà també una estratègia de capacitació tant per a les persones joves LGTBIQ+ en aquestes primeres fases d’entrada al mercat laboral com dels professionals que els poden acompanyar en aquestes fases. WE PROJECT també crearà un conjunt d’eines interactives per a facilitar l’intercanvi de bones pràctiques destinades a eliminar la discriminació basada en l’orientació sexual i la identitat de gènere en el lloc de treball.

El consorci que desenvoluparà el projecte està coordinat per la Medical University of Vienna (Àustria) i compta amb la participació de l’Institut d’Investigació Polibenestar de la Universitat de València (Espanya), el Fòrum per a la Llibertat d’Educació (Croàcia), l’Associació contra la SIDA – JAZAS (Sèrbia), la Universitat Anglia Ruskin (Regne Unit), l’Institut SORA (Àustria ) i la Universitat Comenius a Bratislava (Eslovàquia), institucions acadèmiques i organitzacions governamentals actives en el camp dels drets humans i la diversitat. Des de Polibenestar treballaran en el WE PROJECT el catedràtic i director de l’institut, Jorge Garcés i els investigadors Laura Llop i Alejandro Gil. “A través d’aquest projecte d’investigació tornem a posar a les persones en el centre de les polítiques socials”, assenyala Garcés. Polibenestar, afegeix “té una llarga trajectòria desenvolupant projectes per a enfortir la resposta pública davant situacions de desprotecció i injustícia social finançats per diferents programes de la Comissió Europea com són el programa Daphne, el programa Rights, Equality and Citzenship i el Asylum, Migratin and Integraetion Fund”.

Segons explica l’investigador Alejandro Gil “malgrat els avanços en drets i a l’augment de la visibilitat social de les persones LGBTIQ+), la discriminació i l’estigmatització encara semblen prevaldre a la Unió Europea. La discriminació en el lloc de treball és especialment problemàtica ja que els entorns de treball heteronormatius ajuden a continuar la marginació social dels treballadors LGBTIQ+. Un estudi recent va assenyalar que més del 50% de les persones LGBTIQ van experimentar discriminació en el lloc de treball i a 1/3 de les persones transgènere se’ls va negar l’ocupació per raó de de la seua identitat de gènere. A més, la literatura científica també suggereix que les persones LGTBI+ recentment egressades i que experimenten problemes en el lloc de treball demanen menys ajuda que els seus iguals heterosexuals, i això es deu al fet que no estan tan ben informats sobre els seus drets, es desconeixen els determinants estructurals de la seua discriminació i marginació, la qual cosa els porta a internalitzar les seues experiències i tractar de fer front a elles de manera independent”.

Més informació: