El premi Nacional d'Investigació Científica Rafael Rebolo ofereix hui una conferència en ADEIT sobre l'univers

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de desembre de 2018
 
Rafael Rebolo. Foto: IAC/ESO
Rafael Rebolo. Foto: IAC/ESO

El Premi Nacional d'Investigació Científica 2018 i director de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, Rafael Rebolo, oferix una conferència oberta al públic en la seu d’ADEIT aquest dijous 13 de desembre a les 19 hores. La xarrada, que porta per títol ‘Del Big Bang als exoplanetes, descobrir l'univers amb els telescopis del futur’, se celebra en el marc del VI congrés sobre el Gran Telescopi de Canàries, que organitzen conjuntament l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i que té lloc en la seu d’ADEIT entre el 12 i el 14 de desembre.

Durant la seua conferència -que serà presentada pel director de l'Institut de Ciències Físic-Naturals del Magnànim i catedràtic d'Astrofísica de la Universitat de València, Vicent Martínez-, Rafael Rebolo analitzarà els avanços recents en cosmologia i en astrofísica, particularment el nostre coneixement de l'univers primitiu i els descobriments de planetes extrasolars. Explicarà també com el progrés d'aquest coneixement continuarà amb els telescopis i instruments astronòmics de la pròxima dècada.

Premi Nacional d'Investigació Científica 2018

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va anunciar la passada setmana la concessió del Premi Nacional d'Investigació en Ciències Físiques, Ciències dels Materials i de la Terra a Rafael Rebolo López, professor d'investigació del CSIC i actual director de l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) i investigador amb una llarga trajectòria en el centre.

Es tracta d'un dels reconeixements més importants d'Espanya en l'àmbit de la investigació científica, que té com a objectiu distingir el mèrit d'aquells investigadors i investigadores de nacionalitat espanyola que estiguen realitzant una labor destacada en camps científics de rellevància internacional i que contribuïsquen excepcionalment a l'avanç de la ciència, al millor coneixement de l'ésser humà i la seua convivència, a la transferència de tecnologia i al progrés de la Humanitat. Rebolo va rebre, a més, el Premi Jaume I d'investigació en 2001.

Rebolo es va llicenciar en Ciències Físiques en la Universitat de Granada i va obtindre el seu doctorat en la Universitat de la Llacuna. Pertany al CSIC des de 1988 i va ser subdirector de l’IAC des de 1997 a 1999. Amb una llarga trajectòria científica, aquest astrofísic ha vingut liderant diversos grups internacionals d'investigació que treballen en la recerca de planetes extrasolars i en l'estudi del fons còsmic de microones. Amb més de 400 articles publicats en les més importants revistes internacionals d'Astrofísica (inclosos deu en Nature i Science) dirigix diversos projectes en l'àmbit de la cosmologia i la física estel·lar i exoplanetària (els seus treballs han rebut més de 30.000 cites en la literatura científica).

L'investigador Rebolo i el seu equip són els responsables del descobriment en 1995 de les primeres nanes marrons (objectes amb propietats intermèdies entre les estrelles i els planetes gegants dels quals existixen desenes de milers de milions en la nostra galàxia) i de diversos planetes gegants extrasolars en el 2000, així com de l'aportació de proves empíriques en 1999 de la connexió física entre les supernoves i els forats negres. Ha sigut pioner a Espanya en la investigació experimental del Fons Còsmic de Microones. Ha dirigit diversos experiments i projectes d'instrumentació avançada i és coinvestigador de les missions de l'Agència Europea de l'Espai Planck i Euclid.