El Premi Príncep d’Astúries Álvarez-Buylla tanca a La Nau el cicle ‘Els secrets del cervell’

  • Gabinet de Premsa
  • 12 de juny de 2018
 
Arturo Álvarez-Buylla.
Arturo Álvarez-Buylla.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives conclou el cicle ‘Els secrets del cervell’ aquest dijous 14 de juny, a les 19:30 hores, amb una conferència del Premi Príncep d’Astúries Arturo Álvarez-Buylla, que parlarà sobre les cèl·lules nervioses de recanvi, els seus mecanismes i limitacions. Dimecres 13, a les 16 hores, la professora de la Universitat de València Sacramento Rodríguez impartirà el seminari ‘Les empremtes materna i paterna dels gens que es plasmen en les neurones’.

Arturo Álvarez-Buylla és investigador i professor de Cirurgia Neurològica del Heather and Melanie Muss Endowed Chair, de la Universitat de Califòrnia, San Francisco (UCSF). Està reconegut internacionalment pel seu treball en neurociència del desenvolupament i en la recerca en neurobiologia de les cèl·lules mare. Els seus principals camps de recerca són la neurogènesi del cervell dels mamífers adults, la regulació de les cèl·lules mare neurals, l’origen i curació dels tumors cerebrals i la reparació cerebral. 

Entre la llarga llista de reconeixements d’aquest neurocientífic, destaquen uns quants amb el segell espanyol, com la Càtedra Santiago Grisolía, de la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències, Generalitat Valenciana (2006); ser acadèmic corresponent estranger de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (2006); la Càtedra Ramón y Cajal que concedeix la Societat Espanyola de Neurologia (2007); el Premi Príncep d’Astúries de recerca científica i tècnica, de la Fundació Príncep d’Astúries (2011); i la Càtedra d’Excel·lència del Banc Santander, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona (2013), a més d’altres premis internacionals de gran rellevància com la Medalla Gabino Barreda de la UNAM (1983), el Premi Robert L. Sinsheimer (EUA, 1992), el Premi Jacob Javits (EUA, 2000), el Premi de la Fundació Ipsen (França, 2002) i el Premi de l’Associació de Ciències de la Quimiorecepció (EUA, 2004), entre altres.

El seminari de la professora de la Universitat Sacramento Rodríguez tractarà sobre el descobriment de les cèl·lules mare neurals i la formació de noves neurones en el cervell adult, que ha dut a la possibilitat de la reparació i l’ús potencials d’aquestes en teràpies cel·lulars. S’ha de fer la matrícula per assistir-hi: http://ir.uv.es/oxztf9r

Sacramento Rodríguez és llicenciada en Biologia per la Universitat de València, al Departament de Biologia Cel·lular on va fer la seua formació predoctoral estudiant el paper de la telomerasa i la longitud dels telòmers en la regulació i l’activació de les cèl·lules mare del cervell adult, en col·laboració amb la doctora María Blasco. Com a resultat del seu treball predoctoral, ha publicat diversos articles en revistes científiques de gran prestigi, com ara Nature Neuroscience o Cell Stem Cell. La seua recerca actual se centra en el paper de l’empremta genòmica i d’altres processos epigenètics en la regulació, la funció i l’activació de les cèl·lules mare neurals, així com en l’alteració d’aquest procés en la formació de tumors cerebrals.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, com a lloc per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre l’actualitat. En l’Escola participen altres òrgans de l’administració pública així com de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.