El Premi Princesa d'Astúries Alejandro Portes imparteix una conferència en línia sobre immigració a la Universitat de València

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 17 de febrer de 2021
 
Imagen de la noticia

Dimarts, 16 de febrer, a les 19 hores, el Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2019, Alejandro Portes, va impartir una conferència en línia sobre immigració dins del cicle de debats i conferències VALÈNCIA THINKS GLOBAL. Imaginem el futur. El cicle, organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, va oferir aquesta nova sessió amb el títol ‘Immigració, transnacionalisme i desenvolupament: Un repàs de teories recents’, que va tenir la presència del director del Departament de Sociologia i Antropologia Social, Miguel Ángel García Calavia, i la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba. La conferència es va poder seguir en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau.

En ‘Immigració, transnacionalisme i desenvolupament’, el sociòleg va revisar les principals escoles de pensament sobre migració i desenvolupament i va analitzar el seu impacte en les polítiques sobre migracions professionals (moviment de personal tècnic i professionals altament capacitats) i laborals (flux de mà d'obra manual poc qualificada), a més d'abordar el concepte de “transnacionalisme”. Així mateix, va parar atenció en el cas especial de les persones refugiades i en l'impacte de les migracions en el progrés econòmic i cultural dels països receptors.

Alejandro Portes és professor Howard Harrison i Gabrielle Snyder Beck Emeritus de Sociologia a la Universitat de Princeton i professor d'Investigació en Sociologia i de Dret a la Universitat de Miami. Així mateix, és director i fundador del Centre de Migració i Desenvolupament de la Universitat de Princeton. Entre altres reconeixements, és doctor honoris causa de la New School for Social Research, la Universitat de Wisconsin-Madison, la Universitat de Gènova i la Universitat de Roskilde. A més, el 2019 va rebre el Premi Princesa d'Astúries pels seus mèrits acadèmics en el camp de la sociologia.

Portes és l'autor de més de 250 articles i capítols de llibre en àmbits de coneixement com el desenvolupament nacional, la migració internacional, la urbanització a l’Amèrica Llatina i el Carib i l'economia social. Ha escrit més de 40 llibres i edicions especials. Les seues contribucions acadèmiques han sigut traduïdes a l'espanyol, portuguès, italià, xinès i japonès. Les seues investigacions actuals se centren en el procés d'adaptació de la segona generació de migrants, el rol de les institucions en el desenvolupament nacional i en l'estudi comparatiu d'organitzacions transnacionals d'immigrants.

VALÈNCIA THINKS GLOBAL és una iniciativa del Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l'Observatori Cultural, que té la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim. Totes les sessions del cicle es retransmeten en directe a través del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau i, una vegada finalitzat cada debat, l'arxiu es pot recuperar també des del mateix canal.