Premien un projecte divulgatiu de la Universitat sobre Neurociències, Realitat Augmentada i Xarxes Neuronals Artificials

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 16 de gener de 2019
 
(D’esquerra a dreta). Francisco Grimaldo, Emilia López-Iñesta, Jesús Gimeno, Marcos Fernández, Lucía Hipólito i Daniel García-Costa.
(D’esquerra a dreta). Francisco Grimaldo, Emilia López-Iñesta, Jesús Gimeno, Marcos Fernández, Lucía Hipólito i Daniel García-Costa.

El treball, anomenat Synapsis UV-FPJ, és un projecte de divulgació científica sobre Intel·ligència Artificial que consisteix a apropar la ciència a la ciutadania mitjançant activitats que mostren els últims avanços en aquest camp.

Synapsis UV-FPJ ha estat desenvolupat per un equip d’investigació de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, la Facultat de Farmàcia i la de Magisteri i l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de la Universitat de València amb la col·laboració de l’Associació Cultural Falla Plaça de Jesús. El projecte ha rebut el segon premi al millor treball de divulgació de la Intel·ligència Artificial per l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial.

En Synapsis UV-FPJ es realitzen articles de divulgació científica, debats com Neurones reals vs. neurones artificials, i jornades de xarrades en la Setmana Internacional del cervell (Brain Awareness Week).

La proposta és per a situacions amb una gran afluència de públic. Per exemple, en les Falles de València de 2018 es va crear una aplicació de realitat virtual per als telèfons mòbils amb la qual es podia explorar un cervell virtual escolant el so produït per l’activació de les neurones. A més, es podia interactuar amb diferents targetes informatives sobre articles científics.

L’equip d’investigació del projecte està format per Francisco Grimaldo, Emilio Soria i Daniel García (ETSE-UV); Lucía Hipólito i Yolanda Campos (Farmàcia); Emilia López (Magisteri); Jesús Gimeno i Marcos Fernández (IRTIC-UV); Juan José Medina i Ramón Solaz (FPJ).

A més, Synapsis UV-FPJ ha comptat amb el suport de la Societat Espanyola de Neurociència, la Federació Europea de Societats Neurocientífiques, la Fundació DANA i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.