Premien tres especialistes de la Universitat per la seua investigació i divulgació de la Intel·ligència Artificial

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de novembre de 2019
 
(D’esquerra a dreta). Daniel García-Costa, Emilia López-Iñesta i Francisco Grimaldo
(D’esquerra a dreta). Daniel García-Costa, Emilia López-Iñesta i Francisco Grimaldo

El projecte DataBeers València+Barcelona, dirigit a difondre els avanços en el tractament intel·ligent de dades i del que forma part personal investigador de la Universitat de València (UV), ha sigut premiat per l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA) amb motiu de la seua tasca divulgativa. A més, Francisco Grimaldo, professor del Departament d’Informàtica de la institució valenciana i membre del node DataBeers València, ha rebut un premi pel seu treball d’investigació presentat al Congrés Internacional de l’entitat.

El primer Premi ACIA al millor treball de divulgació de la recerca en Intel·ligència Artificial 2019 s’ha concedit a un equip del que per la UV formen part Francisco Grimaldo; Emilia López-Iñesta, professora del Departament de Didàctica de la Matemàtica; i Daniel García-Costa, estudiant de doctorat en Intel·ligència Artificial a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV).

DataBeers València+Barcelona és una iniciativa de divulgació que explica els avantatges de la Intel·ligència Artificial i la Ciència de Dades d’una forma distesa. Té un abast mundial i s’organitza en més de 20 ciutats de 12 països. Les trobades de València i de Barcelona se celebren des de fa quatre anys, i tenen lloc aproximadament cada 3 mesos. En el cas valencià l’entitat acollidora és l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, i fins a finals de setembre d’enguany hi ha hagut 56 xarrades en 14 d’aquests actes. La 15ª edició tindrà lloc el pròxim dijous 28 de novembre i les entrades gratuïtes estan disponibles en l’enllaç http://go.uv.es/cienciadatos/databeersvlc15.

A més, Francisco Grimaldo, també subdirector de l’ETSE-UV, ha rebut el premi a la millor comunicació del Congrés Internacional de l’ACIA pel treball Micro-Foundations of Macroeconomic Dynamics: The Agent-Based BAM Model. Aquest ha sigut desenvolupat en col·laboració amb investigadors mexicans de la Universitat Veracruzana, amb els quals l’ETSE-UV té un conveni específic de col·laboració en l’àmbit de la IA i amb investigadors del CNR italià, d’on Grimaldo és investigador associat.

La recerca, la presentació de la qual s’ha premiat per l’ACIA, proposa implementar un model basat en agents, per a l’estudi de dinàmiques macroeconòmiques a partir de les micro interaccions que es produeixen entre els individus que formen part dels mercats de treball, crèdit i consum de béns.

Francisco Grimaldo, Emilia López-Iñesta i Daniel García-Costa investiguen en l’àmbit de la intel·ligència artificial aplicada, l’anàlisi i la visualització de dades i són integrants del grup de recerca Intelligent Data Analysis Laboratory (http://idal.uv.es) de la UV.

 

DataBeers VLC

DatabeersVLC es la trobada de referència a València per a conèixer els beneficis i avanços de la intel·ligència artificial i de la ciència de dades d'una manera relaxada i divertida. L’objectiu d’aquesta organització sense ànim de lucre es ajuntar a la comunitat interessada en qualsevol aspecte que tinga a veure amb les dades, des d'un punt de vista totalment multidisciplinari.

En les jornades DatabeersVLC, 4 o 5 ponents fan una xerrada curta, tot reservant temps abans i després d’aquestes intervencions per a debatre entre les persones assistents i ponents. Des de 2016, l’activitat ha comptat amb més de 1700 inscripcions i, com a resultat de la posada en marxa de polítiques actives per a visibilitzar els referents femenins en aquest sector, ha aconseguit una composició equilibrada de dones i homes ponents.

DatabeersVLC compta amb el suport de l’ETSE-UV, de la Facultat de Matemàtiques, de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV, de l’Institut d’Estudis Catalans, d’Acció Cultural del País Valencià i de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

 

Article:

Platas-López, A., Guerra-Hernández, A., Cecconi, F., Paolucci, M., & Grimaldo, F.  «Micro-foundations of macroeconomic dynamics: the agent-based BAM model». Artificial Intelligence Research and Development. http://doi.org/10.3233/FAIA190141