El present i el futur del periodisme cultural en un nou debat online organitzat per La Nau de la Universitat

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 13 de novembre de 2020
 
Carlos Garsán i Joan Carles Martí.
Carlos Garsán i Joan Carles Martí.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València continua la seua programació de debats i converses virtuals en el marc de WebinarsLANAU, amb una nova sessió sota el títol ‘Present i futur del periodisme cultural’. El seminari web reunir el cap de Cultura de Levante-EMV, Joan Carles Martí, i al cap de Cultura de Valencia Plaza, Carlos Garsán, que dialogaren sobre la situació que travessa el periodisme cultural en l'actual context de pandèmia. L'acte va estar moderat per la periodista de cultura de la Universitat de València, Magda Ruiz Brox, i es va celebrar dijous, dia 12 de novembre, a les 19 hores.

Tots tres van debatre sobre els diferents aspectes i claus d'una especialitat que sempre ha reivindicat el seu espai en l'àmbit de la informació: el periodisme cultural. Si bé durant el confinament es van tancar teatres, llibreries o sales d'exposicions, la cultura no es va detenir. Tot el contrari, va trobar noves fórmules per a acompanyar-nos: particulars i institucions van impulsar innombrables iniciatives culturals, les estrenes de cinema es van colar en plataformes en línia pel tancament de les sales i els podcasts van amenitzar una quarantena inusitada. La cultura emergeix en totes les seues formes i el periodisme sempre és ací, per a afinar l'olfacte, mirar la realitat i buscar la millor manera d'explicar-nos-la. La sessió va tenir lloc a través de la plataforma Google Meet i la inscripció prèvia va ser necessària i gratuïta en www.uv.es/webinarslanau.

Joan Carles Martí (València, 1965) va estudiar Història en la Universitat de València i va cursar el màster de Comunicació que aquest Estudi General va organitzar amb Levante-EMV, en la plantilla del qual ha desenvolupat quasi tota la seua carrera professional excepte el temps en què va ser redactor cap i subdirector d'un altre rotatiu d'Editorial Premsa Ibèrica, Diari de Girona. Al febrer de 2004 es reincorpora a Levante-EMV com a cap d'Esports i a l'octubre de 2008 assumeix la direcció de Superdeporte fins a 2013, quan retorna al diari Levante-EMV, primer per ser redactor cap d'Esports i des de 2016 redactor cap de Cultura i responsable del suplement cultural Posdata. Té dos llibres publicats: El poble de Mestalla (Drassana, 2013) i Esperit Taronja: 30 anys d'història de València Basket (Drassana, 2017).

Carlos Garsán (Torrent, 1990). Redactor cap del diari Culturplaza, el germà cultureta del diari Valencia Plaza. Abans va batallar en la redacció de Las Provincias, com a periodista d'informació local i web. Graduat en Periodisme per la Universitat de València, va fer els seus primers passos en la comunicació en l'agència Contexto i en el gabinet de premsa de la Cinémathèque Royale de Belgique.

‘WebinarsLANAU: Converses ciència, evidencia i raó’ és una iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Cultura i Esport i la Fundació General de la Universitat de València, a través de l’Observatori Cultural, per a promoure la reflexió, la conversa i el debat mitjançant seminaris web gratuïts en què s’aborda la situació dels  diversos sectors culturals al territori valencià. El programa compta amb la col·laboració de l’Ajuntament  de València, i totes les sessions realitzades fins ara estan disponibles en la llista de reproducció ‘WebinarsLANAU’ del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.