Presentació del llibre d’Ángeles Solanes sobre drets i cultures, els reptes en l’espai públic i privat

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de desembre de 2018
 
Col·legi Major Rector Peset
Col·legi Major Rector Peset

El Col·legi Major Rector Peset va acollir dimarts dia 18 la presentació del llibre ‘Derechos y Culturas. Los retos de la diversidad en el espacio público y privado’, d’Ángeles Solanes. En la presentació participaren, a més de l'autora, Javier de Lucas, director de l'Institut de Drets Humans i María Elena Olmos, secretària general de la Universitat de València.

La diversitat cultural és un element vertebral de les societats modernes i la seua gestió en els sistemes democràtics és inajornable. Aquesta diversitat sol associar-se, en bona mesura, a la pluralitat que ve de la mà de la immigració i desperta un cert recel. Els múltiples reptes de la pluralitat se situen ara en l'intent de gestionar-la per a aconseguir una interacció enriquidora, constructiva i respectuosa amb els drets humans.

Existeixen diferents elements de potencial conflicte, que al costat del context de crisi i al desmantellament de l'Estat de benestar, fan versemblant un repunt del discurs xenòfob. La forma de tractar aquests conflictes exigeix recursos humans i materials, i quan aqueixa inversió igualitària i redistributiva no es produeix passem al malestar social i a les patologies que afecten a totes les categories socials, acudint a la por i a la preferència nacional. D'ací, la imperiosa necessitat d'articular polítiques públiques i implementar mesures que permeten construir una convivència pacífica, afrontant i gestionant les possibles desavinences. 

Analitzar els desafiaments vinculats a la gestió de la diversitat cultural, exigeix abordar la tensió existent en les societats plurals entre llibertat i igualtat, així com la controvertida noció de cultura i la seua relació amb la identitat. Des d'aquesta perspectiva, poden examinar-se i afrontar-se els conflictes culturals que sorgeixen tant en l'espai públic com a privat.

Per a reflexionar de manera crítica sobre aquests temes, l'Institut de Drets Humans presenta el llibre d’Ángeles Solanes.

L'Institut Universitari de Drets Humans, creat en 2005, com a centre específic de recerca multidisciplinària de la Universitat de València, contribueix així a l'avanç en el coneixement dels drets humans des de la sensibilització, la promoció, la reflexió i el diàleg, en un dia tal emblemàtic com el 18 de desembre, Dia Internacional del Migrant, alineant-se amb el compromís de Nacions Unides en la protecció efectiva i plena de tals drets.

Arxivat en: Lletres