Presentació del llibre ‘De mujeres i partos’, sobre l’evolució de les pràctiques de les comares

  • 14 d’abril de 2016
 
Portada del llibre

El Col·legi Major Rector Peset acull la presentació del llibre ‘De mujeres y partos. Matronas y cambio social en la segunda mitad del siglo XX’, de María José Alemany, doctora en Història per la Universitat de València, aquest dilluns, 18 d’abril, a les 19 hores. Un llibre que recull els discursos i les pràctiques assistencials de comares que van protagonitzar l’evolució de la vivència i l’atenció al part el segle passat.

La presentació del llibre, publicat per la Universitat de València, anirà acompanyada d’un col·loqui que comptarà amb la participació d’Anna Aguado, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València; Francisco Donat, catedràtic d’Infermeria Maternoinfantil de la Universitat de València i professor de la Unitat Docent de Comares de la Comunitat Valenciana; i Laura Fitera, comare i directora d’aquesta Unitat Docent.

L’autora explica que la segona meitat del segle XX presentà un “canvi substancial” en la vivència del part per a les dones, el qual va tindre el seu origen en les grans transformacions econòmiques i socials, determinants, d’altra banda, en la “institucionalització dels naixements”, que van passar de ser actes íntims al si de la llar familiar atesos per una comare, a ser actes quirúrgics i medicalitzats als centres hospitalaris.

El testimoni de les comares en aquest procés, que, segons assenyala en el llibre María José Alemany, ha suposat la seua subordinació definitiva als metges “com a efecte de la rígida jerarquia hospitalària”, protagonitza les pàgines del volum a través dels discursos i les reflexions de comares en torn d’actuacions professionals, les seus relacions amb els metges, la defensa de competències en l’atenció al part normal i el respecte de l’autonomia de les dones per a parir.

María José Alemany Anchel (València, 1957) és doctora en Història per la Universitat de València, infermera i comare. Ha treballat durant prop de 30 anys acompanyant les dones de part a diversos hospitals valencians. En l’actualitat, és professora de Salut de la Dona, de la Sexualitat i de la Reproducció, i de Sociologia, Gènere i Salut a l’Escola d’Infermeria La Fe (centre adscrit a la Universitat de València). També és professora de la Unitat Docent de Comares de l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES).