Presentació d’un llibre sobre la història de l’habitatge del centre històric de València, hui al Col·legi Rector Peset

  • 26 d’abril de 2016
 
Llibre sobre la història de l'habitatge

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull hui dimarts, 26 d’abril, a les 19 hores, la presentació del llibre ‘Centro histórico de Valencia. Ocho siglos de arquitectura residencial’, de Camilla Mileto i Fernando Vegas. L’obra aborda, al llarg de prop de 950 pàgines, la cultura material i la tecnologia que s’amaga després de la construcció de l’habitatge en aquests darrers huit segles.

La presentació, organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat, anirà a càrrec del vicerector Antonio Ariño i David Sánchez, doctor en Història de l’Art i tècnic de Patrimoni de la Fundació General de la Universitat de València.

El llibre ‘Centro histórico de Valencia. Ocho siglos de arquitectura residencial’, de prop de 950 pàgines, és una obra substanciosa composta per dos toms amb 4.000 fotografies. Aquest és el resultat de molts anys de treball i diversos projectes de recerca sobre la història de l’habitatge al centre històric de València, al marge de monuments. Se centra en la cultura material i en la tecnologia que es troba després de la construcció al llarg de huit segles com ara els murs de rajola, els arrebossats, les finestres, les fusteries, les balconades, les reixeries, els interiors, la decoració, els paviments, els portals, els forjats o les cobertes. En l’obra es troben indicacions, pautes i cronotipologies que ajuden el lector a identificar l’edat i la factura de qualsevol d’aquests elements.

Per a l’elaboració d’aquest volum s’ha fet un buidatge de 10.000 expedients de construcció d’edificis a València des del segle XVIII fins a 1940, la qual cosa ha permés concloure sobre l’evolució de l’habitatge en la ciutat i la transformació gradual de la imatge urbana.

Com a complement a l’estudi, s’afegeixen cites i relats d’un centenar de viatgers, visitants i escriptors que van descriure aquests elements dels habitatges comuns en primera persona com ara Jaume Roig, Joanot Martorell, Vicente Ferrer, Lluís Vives, Lope de Vega, Padre Sala, Victor Hugo, Prosper Merimée, Hans Christian Andersen, Blasco Ibáñez, Azorín, Antonio Machado o Hemingway, entre molts altres.