Presentat a Alboraia un llibre sobre l’orxata i la xufa editat per la Universitat

  • 21 de juliol de 2016
 

La Universitat de València, l’Ajuntament d’Alboraia i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València han presentat aquest dimecres a Alboraia ‘El Gran Libro de la Horchata y la Chufa’, dirigit pel professor de la Universitat José Miguel Soriano. L’obra s’ha proclamat guanyadora dels prestigiosos premis Gourmand World Cookbook Awards, considerats com els Oscar de la Gastronomia, en la categoria Best Non Alcoholic Book.

Acte de presentació del llibreL’acte s’ha celebrat a la Casa del Compte de Zanoguera i ha comptat amb la participació del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; del director del Food and Health Living Lab, José Miguel Soriano; de l’alcalde d’Alboraia, Miguel Chavarría; i del president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Xufa de València, Francesc de Borja Espinosa.

El llibre forma part de la Col·lecció Clíniques de la Universitat de València, dirigida per José Manuel Almerich, i la seua edició ha sigut possible gràcies a la Fundació Lluís Alcanyís, la Universitat de València, el Consell Regulador de la D. O. Xufa de València i la Generalitat Valenciana. L’elaboració d’aquesta obra ha comptat amb investigadors de la Universitat de València, Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la Fundació Lluís Alcanyís, Unitat Mixta de Recerca en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica de la Universitat de València-Institut de Recerca Sanitària La Fe i Universitat Politècnica de València. Les fotografies han sigut realitzades per Pedro Galisteo, Jesús Cerezo i David Palau, entre uns altres, a més de comptar amb la fototeca del Consell Regulador, Fundació Lluís Alcanyís, Biblioteca Valenciana i Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

José Miguel Soriano ha destacat: “El llibre és un projecto que porta gestant-se des de fa més de sis anys, i en ell s’ha volgut abordar les diferents possibilitats de la xufa com a aliment i com a patrimoni de los valencianos”.

Francesc de Borja Espinosa ha apuntat que el Consell Regulador “s’ha implicat en l’edició d’aquest llibre que, des d’un punt de vista acadèmic, promociona el producte de la xufa, que tradicionalment es cultiva principalment en l’Horta Nord”. 

L’alcalde d’Alboraia, Miguel Chavarría, ha agraït a la Universitat de València el seu suport en l’elaboració i presentació d’un llibre sobre el seu producte estrela, la xufa.

Per la seua part, el rector Esteban Morcillo ha destacat “la importància que per a la Universitat té l’edició d’un llibre sobre l’orxata i la xufa, ha senyalat els orígens civils de la Universitat de València ressaltant la vocació de servei al ciutadà de la institució i el valor d’aquest tipus d’investigacions, que defensen el valor que els productes típics valencians tenen per a vertebrar les relacions de la societat civil valenciana amb la Universitat”.

Paral·lelament a l’edició d’aquest llibre, la Universitat de València es troba treballant, dins del Gastrolab de l’Institut de Ciència dels Materials, en el disseny de nous productes a partir de la xufa amb la finalitat de millorar la competitivitat de la indústria valenciana enfront de l’entrada de xufa d’altres països, a més de l’estudi de les propietats saludables d’aquest producte i de l’orxata dins del Food&HealthLab, el Living Lab de la Universitat de València promogut pel Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS. 

Aquesta obra ajudarà a la formació dels alumnes del Grau en Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València i servirà de suport perquè d’aquesta titulació puguen ser ambaixadors dels productes de la Comunitat Valenciana quan finalitzen els seus estudis en els aspectes gastronòmics, culinaris i saludables.