La primera edició d’Ogmios reuneix més de 30 activitats de divulgació científica aquest cap de setmana

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 d’abril de 2019
 
Taller infantil de l’ETSE-UV on es pot jugar un partit de futbol amb 4 robots NXT controlats via Bluetooth.
Taller infantil de l’ETSE-UV on es pot jugar un partit de futbol amb 4 robots NXT controlats via Bluetooth.

Conferències, exposicions, monòlegs, taules redones, observacions astronòmiques i directes a Youtube són algunes de les activitats realitzades a Ogmios, un macro esdeveniment de divulgació científica organitzat per la Federació Valenciana de Divulgació Científica i la Ciutat de les Arts i les Ciències dissabte 13 i diumenge 14 d’abril. L’acte, al Museu de les Ciències de València, ha comptat amb més de 30 divulgadores i divulgadors com Rocío Vidal, Ignacio Crespo, Daniel Orts i Elena Gómez, entre d’altres.

Ogmios ha divulgat la ciència d’una manera diferent, combinant el rigor amb l’humor, i tractarà una àmplia varietat de temes, des de les pseudociències fins la física quàntica, passant per com funciona el cervell, astronomia, escepticisme, matemàtiques o biomedicina. L’acte, en el que col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, s'ha pogut seguir en directe pel canal de YouTube de la Ciutat de les Arts i de les Ciències.

Per part de la Universitat de València han participat Isabel Cordero, astrofísica i investigadora integrant de la col·laboració internacional Virgo; el divulgador Alberto Aparici (de l’Institut de Física Corpuscular); el doctor en Biologia Molecular i professor Carlos Romá. També la investigadora en Neurociències Carmen Agustín; la biotecnòloga Lidia Monzó o el biòleg de l’I2SysBio Mariano Collantes (guanyador de la I Jornada de Divulgació de Tesis Doctorals de la UV), entre d’altres.

A més, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) ha coorganitzat un taller infantil on, en un camp de futbol en miniatura, hi haurà un partit amb 4 robots NXT, muntats en forma de tribot i controlats via Bluetooth mitjançant dispositius mòbils. L’Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat i del CSIC també ha realitzat el taller “Aceleradores de partícules, explorando los límites de la materia”, on personal investigador que treballa al CERN ha explicat com funcionen aquestes màquines, amb l’ajuda de dos models que acceleraren pilotes en lloc de partícules.

“Amb tot el múscul divulgatiu que té la ciutat de València, hem decidit crear el macro esdeveniment Ogmios, ja que divulgar la ciència és una de les nostres passions”, explica Ignacio Crespo, membre de la Federació Valenciana de Divulgació Científica (FEVADIC).

Aquesta activitat va més enllà de les tradicionals xerrades i comptà amb nous formats, com podcasts en viu. Per exemple, el programa de ràdio A Ciencia Cierta, dirigit per Antonio Rivera, va portar a l’escenari les revolucions científiques i va comptar amb la participació del físic David Ibañez i de la politòloga Gemma Rabal.

“Ogmios s’ha concebut per a incorporar diverses maneres de divulgació, amb l’objectiu de fer arribar la ciència a les persones d’una manera amable, divertida i també despertar la curiositat. A més, vol cridar l’atenció del públic més jove”, assenyala David Ibáñez Gil de Ramales, també integrant de FEVADIC.

L’esdeveniment de divulgació científica també ha tingut una exposició d’il·lustració científica, formada per còmics, infografies, vinyetes humorístiques i animacions, i en la qual s'ha donat imatge i veu a cinc grans personatges de la il·lustració científica.

L’organització d’Ogmios ha estat possible per FEVADIC i ha comptat també amb la col·laboració de la Ciutat de les Arts i les Ciències, el CEFIRE-CTEM, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València i del CSIC, S2 Grupo, la Universitat Politècnica de València, Mensa España i Scenio.

 

Activitats i horari:

http://fevadic.com/horario-y-actividades/

 

Pots descarregar el programa d’actes ací.

Imatges: