Primera trobada Universitat de València, Universidad Central del Este i Grupo Puntacana

  • Gabinet de la Rectora
  • 24 de gener de 2020
 

L’edifici històric de La Nau ha acollit la primera trobada entre la Universitat de València, la Universidad Central del Este (UCE) de la República Dominicana i l’empresa turística Grupo Puntacana on s’ha celebrat un seminari per analitzar el futur del turisme.

La conferència inaugural ha comptat amb la presència del vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Carles Padilla; el rector de la Universidad Central del Este de la República Dominicana, José Hazim; el vicepresident sènior del Grupo Puntacana i director general del Aeropuerto Punta Cana, Frank Elías Rainieri, i el director de l’Institut Universitari de Trànsit i Seguretat Vial (INTRAS) de la Universitat de València, Francisco Alonso. La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha pogut estar present a través d’un vídeo que s’ha emès a l’inici de la conferència.

La rectora M. Vicenta Mestre, qui ha excusat la seua absència per estar fora de la ciutat, ha valorat positivament aquesta trobada ‘que permetrà la mobilitat dels estudiants de les dues universitats alhora que dissenyarà projectes conjunts que milloraran tant la societat valenciana com la dominicana a través de la transferència de coneixement’.

Per la seua part, el vicerector Carles Padilla ha agraït al director de l’INTRAS Francisco Alonso el seu treball per estretir la relació entre la Universitat de València i la Universidad Central del Este. A més, Padilla ha destacat ‘la importància de la col·laboració conjunta entre l’administració pública, l’empresa privada i el món acadèmic per al benefici comú de la societat’.

‘Reforçar i estretir els llaços entre el món acadèmic i l’empresa privada és el futur de la universitat del segle XXI’ ha expressat el rector de la UCE José Hazim. El rector ha agraït ‘la càlida acollida que hem rebut per part de tot el personal de la Universitat de València’ i ha afirmat que aquest seminari ‘permetrà una investigació i reflexió pausada que ajude a consolidar el turisme, tant vital per a la República Dominicana’.

El vicepresident del Grupo Puntacana Frank Elías Rainieri ha esmentat que ‘l’aliança entre les tres entitats que hem començat donarà estabilitat al projecte de Punta Cana, permetrà consolidar el turisme a la República Dominicana, gran motor econòmic del país, i aportarà un benefici comú a tots nosaltres’.

Finalment, el director de l’INTRAS Francisco Alonso ha puntualitzat que ‘aquesta trobada és el fruit de molts mesos de contacte i relacions entre la UV, la UCE i el Grupo Puntacana’. ‘Entre tots podem aportar les nostres capacitats per a aconseguir una millor eficiència en el turisme i poder superar el nous reptes que es presenten’.

Posteriorment a la inauguració, ha tingut lloc la conferència ‘Destí Turístic Punta Cana: Disrupció, Innovació i Ecosistema’ a càrrec del vicepresident de Relacions Internacionals i Projectes Especials del Grupo Puntacana, Simón Suárez.

El debat del panel d’experts ha estat moderat pel director de l’INTRAS Francisco Alonso. En ell, ha participat la directora de l’Institut d’Economia Internacional (IE) de la Universitat de València, Amparo Cervera, qui ha remarcat la importància de fer un turisme sostenible en el disseny dels nous plans per a no caure en les conseqüències negatives d’un turisme massiu.

També ha intervingut el secretari de l’IEI Gregorio García, qui ha remarcat ‘la necessària formació i qualificació de tots els professionals en tots els nivells, però especialment en els nivells medi i alts on és bàsic els graus i postgraus que ofereixen les universitats’. Monitoritzar el big data per a conèixer i planificar millor els plans turístics sense oblidar incrementar el contacte amb les societats locals han sigut alguns dels punts tractats per l’investigador col·laborador del Grupo DATS de l’INTRAS i director de la Càtedra d’Estudis Turístics Pedro Zaragoza, Armando Ortuño. Per acabar, l'assessor de la UCE, José Oviedo, ha valorat ‘la riquesa d’oportunitats acadèmiques que aquesta trobada ha generat i la importància d’una regulació correcta i planificada del turisme’.

Arxivat en: Institucional