Les principals formacions universitàries ofereixen els tradicionals Concerts de Nadal del 19 de desembre al 3 de gener

  • Fundació General UV
  • 4 de gener de 2021
 
Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

La música no ha parat a la Universitat, tampoc en estat de pandèmia; però sí s’ha adaptat a la situació sanitària actual i, tot i que ha mantingut els tradicionals Concerts de Nadal, ho ha fet d’una manera especial, innovadora i segura. Així, l’organització de la temporada del 2020 ha anat a càrrec de les dues principals formacions universitàries valencianes, l’Orquestra Filharmònica de la UV i l’Orfeó Universitari de València, que han oferit set espectacles entre el 19 de desembre i el 3 de gener.

Sota la direcció del trompetista David Pastor, la secció de metalls de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) estrenà un variat i nodrit programa al claustre del Centre Cultural La Nau, el dia 22 de desembre, amb la interpretació d’obres de Bertini, Monk, i Offenbach, entre uns altres autors; d’un jazz d’Allan Botschinsky; i de nadales tradicionals com el ‘We wish you a Merry Christmas’ de John Rutter, entre unes altres.

Álvaro Bisbal, Javier Moya, César Pérez, Manel Pérez i Miquel Puchalt (trompetes); Alexander Bosch, Víctor Martínez i Víctor Rausell (trompes); Marcos Miquel (trombó); Alberto Miquel (trombó baix); i Vicent López i Salva Marí (tubes) tocaren baix les ordes de David Pastor, membre de la València Jazz Big Band i alumne de l’excel·lent trompetista i pedagog Manuel López.

Per la seua banda, Beatriz Fernández Aucejo va dirigir el seu tercer Concert de Nadal al front de l’OFUV, pensat per a sorprendre novament al públic. En aquesta ocasió, la directora titular de l’Orquestra de la UV va confeccionar un programa poc comú de compositors d’entresegles que va obrir amb la peça de cambra ‘Octandre’, escrita per Edgar Varese en 1923, i va cloure amb ‘Le quattro stagioni’ de la primera ‘grand opera’ de Verdi, ‘I vespri siciliani’.

A l’obra huitcentista del concert li precediren una suite per a cordes de Carl Nielsen i la ‘Pastoral d’été, H. 31’, d’Arthur Honegger.

El concert de l’Orquestra s’estrenà a la Universitat de València el dia 23 (sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna).

‘El món canta davant un bressol’
El concert més clàssic del Nadal valencià tornà en 2020 de la mà de l’agrupació coral universitària més antiga d’Espanya, l’Orfeó Universitari de València, que dirigeix Francesc Valldecabres. ‘El món canta davant un bressol’ es va poder escoltar malgrat la situació sanitària i, com els Concerts de Nadal de l’OFUV, també d’una manera renovada per tal d’oferir totes les mesures d’higiene i seguretat requerides.

Adaptant-se als nous temps que corren, l’Orfeó va oferir dos espectacles: el primer d’ells, amb un repertori de nadales tradicionals amb arranjaments per a cor i metall que interpretà, juntament amb el recent Premi Nacional de Música Spanish Brass, els dies 19 a l’Auditori d’Albuixech, i 21 de desembre a l’Olympia de València; i 3 de gener a l’Auditori de Catarroja.

El segon concert va incloure un altre repertori amb l’obra ‘A Ceremony of Carols’, de Britten, i una selecció d’‘El Messies’ de Händel, que interpretà acompanyat per l’orquestra de cambra Symphonia Orbitalis els dies 27 i 28 de desembre al Teatre Goya de L’Olleria i, de nou, a l’Olympia, respectivament.
 

Orfeó Universitari de València
L'Orfeó Universitari de València, al Palau de la Música.

 

Més informació: