El professor Esteban Morcillo rep la Medalla de la Universitat pel seu tarannà conciliador i dedicació com a rector de la Universitat

  • Gabinet de la Rectora
  • 9 de novembre de 2018
 

L'antic rector Esteban Morcillo ha rebut la Medalla de la Universitat de València en el transcurs d’un acte acadèmic celebrat a La Nau i copresidit per la rectora Mª Vicente Mestre, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, i amb la presència de la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez. Morcillo és catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina i Odontologia i va ser rector de la Universitat entre els anys 2010 i 2018.

Esteban Morcillo
Foto: Miguel Lorenzo

En un Paranimf ple de gom a gom a l’històric edifici de La Nau, han assistit les autoritats acadèmiques de la Universitat (Consell de Direcció i Consell Social), nombrosos consellers com el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el conseller d’Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat, Ana Barceló; el conseller d’Economia, Rafael Climent; el conseller de Transparència, Responsabilitat Social i Participació Ciutadana, Manuel Alcaraz; i la presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valencia, Margarita Soler, així com una àmplia representació de la societat valenciana, incloent organitzacions sindicals, empresarials, col·legis professionals, acadèmics i fundacions.

En el seu emotiu discurs, amb referències a Ausiàs March, Vicent Andrés Estellés i Raimón, l’antic rector Esteban Morcillo ha afirmat que ‘tots els rectorats precedents, i ara també la meua ben estimada rectora, hem demanat als governs la seua implicació en la construcció d’un sistema universitari públic valencià per tal de poder contribuir, des de la docència i la cultura, des de la recerca, la transferència de coneixement i la innovació, a eixe necessari canvi de model, sostenible, intel·ligent i inclusiu, que requereix el nostre territori’.

Després de rebre el guardó de mans del President de la Generalitat i de la rectora, el professor Morcillo ha mencionat  que ‘una Medalla de la Universitat es lliura a una persona, però en bona mesura és també un reconeixement col·lectiu’. A més, ha afegit que ‘aquest reconeixement siga també entès i estès com agraïment a totes les persones que m’han atorgat la seua amistat i suport al llarg de la meua dilatada vida universitària’ i ‘entenc també com reconeixement inclusiu a totes les persones que cada dia fan possible aquesta magnífica i gran Universitat de València’.

Pots consultar el discurs d'acceptació d'Esteban Morcillo clicant ací.

Per la seua part, l’actual rectora de la Universitat Mª Vicenta Mestre, qui va proposar al Consell de Govern la Medalla a Esteban Morcillo, ha volgut definir al professor com ‘un home renaixentista per la diversitat i intensitat dels seus interessos científics i culturals; un rector brillant en temps de complexitat’. ‘La seua disciplina professional, el seu compromís amb la Universitat Pública, que ha defensat fins les darreres conseqüències, la seua obertura a les reflexions, el debat i el diàleg sense límits per assolir consensos varen ser part del seu tarannà com a rector’, ha remarcat Mestre.

Pots consultar el discurs de la rectora Mª Vicenta Mestre clicant ací.

La ‘laudatio’ ha estat a càrrec del professor Federico Pallardó, antic degà de la Facultat de Medicina i Odontologia, qui ha recordat que durant el mandat de Morcillo com rector ‘un del seus èxits més celebrats ha estat mantenir, en el tumultuós marc econòmic, una producció científica capdavantera en el panorama nacional fent de la nostra Universitat, no només la de major producció científica a la nostra comunitat, sinó una de les primeres a Espanya i dins dels rànquings internacional més exigents’.

Pots consultar la laudatio sencera clicant ací.

La primera tinent d’alcalde Sandra Gónez ha manifestat ‘el profund agraïment de l'Ajuntament de València i el meu personal com antiga estudiant, a la labor que ha realitzat el rector Esteban Morcillo, per mantindre la reputació, la cerca de l'excel·lència i l'empatia en moments complicats tant per a la universitat pública i com per a la ciutat’.

‘El lliurament d’aquesta medalla a Esteban Morcillo és d’una justícia incontestable, perquè no és fàcil ser el rector de la Universitat, pel nombre d'alumnes i els seus segles d'història’, ha destacat Ximo Puig. A més, el president ha remarcat que la forma de treballar del professor Morcillo ‘té sempre una voluntat de servir a la comunitat universitària sense personalismes’.

Esteban Morcillo

Esteban Morcillo és catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina i Odontologia d’aquesta Universitat. Llicenciat i doctor en Medicina per la Universitat de València, va completar la seua formació amb beques Fulbright i del Ministerio de Educación en les nordamericanes John Hopkins University i University of Michigan i al Regne Unit en la University of Strathclyde.

Des de la seua incorporació com alumne intern, el professor Morcillo va ocupar totes les posicions docents (becari, professor encarregat, ajudant i agregat) abans d’assolir la càtedra d’universitat, primer a la Universidad de Alcalá i, des de 1990, a la Universitat de València.

En l’àmbit investigador ha desenvolupat una àmplia activitat de recerca, essent investigador principal de nombrosos projectes finançats pels ministeris d’Educació i Ciència i Sanitat, la Generalitat Valenciana i l’Instituto de Salud Carlos III. La seua tasca científica, especialitzada en farmacologia de l’asma i l’EPOC, s’ha recollit en més de 175 publicacions en revistes internacionals indexades en el Science Citation Index, així com en nombrosos llibres en els àmbits de la Farmacologia, la Medicina i l’Odontologia. També ha coordinat el Programa Sectorial de Vida i Salut del Pla Valencià de Ciència i Tecnologia i va ser representant de la Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología (CICYT) en els programes Biomed2 i COST de la Unió Europea, entre d’altres responsabilitats com la presidència de la Sociedad Española de Farmacología. Té acreditats sis sexennis investigadors i sis quinquennis docents.

Al llarg de la seua trajectòria acadèmica, ha ocupat diversos càrrecs de gestió universitària, tant a la Universidad de Alcalá, on va ser vicerector d’Investigació, com a la Universitat de València, on va ocupar els càrrecs de degà de la Facultat de Medicina i Odontologia en dos períodes consecutius (1999-2006), delegat del Rector (2006-2007) i vicerector d’Investigació i Política Científica (2007-2010). Elegit Rector de la Universitat de València l’any 2010, va ser reelegit l’any 2014 per un segon i últim període de govern, d’acord amb els Estatuts de la Universitat.

Esteban Morcillo és acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana i membre de nombroses societats científiques estatals i internacionals. La seua activitat científica va ser reconeguda amb el premi Galien d’investigació en Farmacologia.