El professor Jorge Cardona, elegit nou membre de l’Institut de Droit International

  • Gabinet de Premsa
  • 7 de setembre de 2017
 
Jorge Cardona

El catedràtic de Dret Internacional Públic de la Universitat de València, Jorge Cardona, ha sigut triat nou membre del Institut de Droit International (IDI). Fundat en 1873 és una institució independent la principal funció de la qual és contribuir al desenvolupament del dret internacional i actuar perquè siga aplicat. Va obtindre el Premi Nobel de la Pau i en la seua agenda tracta temes que regeixen el treball i les decisions del Consell de Seguretat de l'ONU.

El nomenament s'ha produït durant la reunió que l'institut està celebrant entre el 3 i 10 de setembre en la Universitat de Dret de Nalsar, a l'Índia. Aquesta ha sigut la primera ocasió en la qual quasi 60 especialistes del dret internacional procedents de tot el món s'han reunit en Nalsar. L’IDI té en la seua agenda temes de dret internacional que regeixen el treball i les decisions del Consell de Seguretat de l'ONU, problemes legals derivats de la migració massiva, disputes sobre inversions i llei que regeix les mesures provisionals en els litigis davant tribunals, entre altres assumptes.

Des de fa diverses dècades, l'Institut ha realitzat una important contribució en la reformulació i revisió del dret internacional públic i privat. Es va ocupar d'àrees en Nacions Unides com ara l'ús de la força, l'autodefensa, el medi ambient, els drets humans i el dret internacional humanitari. El treball de l'Institut també destaca en el camp de l'harmonització i unificació del dret internacional privat que governa els interessos privats i comercials d'individus i corporacions que involucren conflictes de lleis i jurisdiccions múltiples i a voltes conflictives.

L’Institut de Droit International http://www.idi-iil.org és el més prestigiós institut científic de Dret Internacional del món. Fundat en 1873, és una institució independent la principal funció de la qual és contribuir al desenvolupament del dret internacional i actuar perquè siga aplicat. Va obtindre el Premi Nobel de la Pau en reconeixement de la seua acció en favor de l'arbitratge entre Estats com a mitjà pacífic de solucions de controvèrsies. Està format per un màxim de 132 membres triats entre persones de diverses nacionalitats que han prestat serveis al dret internacional, en l'àmbit de la teoria o de la pràctica. Són els propis membres de l’IDI els qui trien als nous membres i té caràcter permanent fins a complir els 80 anys d'edat. Amb anterioritat, va ser també membre de l’IDI Adolfo Miaja de la Muela, catedràtic de la Universitat de València entre 1957 i 1978.

Jorge Cardona, premi extraordinari de llicenciatura i de doctorat de la Universitat de València, és catedràtic de Dret Internacional Públic des de 1993 i membre del Comité de Drets del Xiquet de les Nacions Unides des de 2011.