El professor José Luis Villacañas presenta a la Universitat de València un llibre dedicat a Lluís Vives

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 2 de juny de 2021
 

El filòsof José Luis Villacañas va presentar el seu llibre ‘Lluís Vives. Un fatal infortunio’ dimarts, dia 1 de juny, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, a les 19:30 hores. Participaren en l’acte el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; el professor de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, Francesc Hernàndez i Dobon, i Cristina García Pascual, catedràtica de Filosofia del Dret i responsable de l’Aula de Literatura de la Universitat de València.

El llibre és el retrat de Lluís Vives, el nostre primer filòsof modern i «un personatge que oculta una història apassionant», en paraules de José Luis Villacañas. En aquesta biografia, l’autor pretén subratllar no solament la importància històrica de l’humanista valencià, amb la seua intervenció central en diversos camps del saber de l’època, sinó sobretot els seus intensos esforços de racionalització moral enmig d’una època essencialment caòtica. En aquest sentit, Vives va desplegar un tipus humà de forta consistència ètica i de clar esperit cívic, que no és freqüent a les terres hispàniques.

José Luis Villacañas Berlanga és catedràtic de Filosofia i director del Departament de Filosofia i Societat a la Universitat Complutense de Madrid. Doctor en Filosofia per la Universitat de València, dirigeix Res Publica. Revista de Historia de las ideas políticas. També dirigeix la Biblioteca Virtual Saavedra Fajardo de Pensamiento Político Hispánico i la col·lecció Euroamericana. Publica la sèrie Inteligencia Hispana, ideas en el tiempo, sobre les idees polítiques que han orientat històricament a les societats hispanes.

Ha publicat una extensíssima obra de llibres sobre filosofia i història (que ja voreja el mig centenar), entre els quals destaquen Jaume I (2003), La formación de los reinos hispánicos (2005), La monarquía hispánica (2008) i ¿Qué imperio? (2008), com a part d’un projecte d’explicar la història política hispànica. El seu llibre Imperiofilia y el populismo nacional-católico (2019) es va convertir en un dels més venuts dels últims temps.

 Aquesta i altres conferències es poden recuperar posteriorment des del canal MediaUni de la Universitat i el canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

Més informació: