El professor de Paleontologia José Ignacio Valenzuela, designat expert de la UNESCO per a Canvi Global
- Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
- 2 d’octubre de 2018
José Ignacio Valenzuela, professor del Departament de Botànica i Geologia de la Universitat de València, ha estat designat membre del Consell Científic Internacional del Programa Internacional de Ciències de la Terra (PICG) de la UNESCO, en l’àmbit de Canvi Global.
El nomenament s’ha produït directament per part del Subsecretariat de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura. Han sigut criteris per a la designació de José Ignacio Valenzuela la qualitat científica i el grau de cooperació internacional i multidisciplinari.
Els objectius principals del PICG són augmentar el coneixement sobre els processos geològics que afecten el medi ambient global; desenvolupar mètodes més eficaços per a trobar i explotar de manera sostenible els recursos naturals, l’energia i les aigües subterrànies; així com augmentar la comprensió dels processos geològics. També, millorar les normes, els mètodes i les tècniques per a portar avant la investigació en Ciències de la Terra, inclosa la transferència de coneixement bàsic i aplicat entre països desenvolupats i emergents.
José Ignacio Valenzuela Ríos és membre titular (amb veu i vot) de la Subcomissió Internacional de l’Estratigrafia del Devònic (des del 2004) i president de Comitè Nacional Espanyol dels Projectes del PIGC (des del 2014). Ha sigut professor i investigador visitant en universitats i centres d’investigació americans i europeus, i ha obtingut diverses beques de gran prestigi, com la Humboldt, la Fulbright i la Salvador de Madariaga.
El professor de la Facultat de Ciències Biològiques, a més, dirigeix el Grup d’Investigació en Paleontologia i Paleogeografia d’invertebrats, vertebrats i plantes del Paleozoic. El seu interès científic abasta la història i vida de la Terra en el Devònic, i presta especial atenció a l’enteniment de les causes últimes i relacions entre els patrons evolutius de la biota, els canvis físics i químics en la superfície terrestre i la influència de les pertorbacions ocasionada per la dinàmica terrestre.
Mèrit científic
El PICG és una iniciativa conjunta de la UNESCO i la IUGS (International Union of Geological Sciences), que promou les investigacions internacionals i interdisciplinàries sobre Ciències de la Terra al servei de la societat. El Consell Científic està format per entre vuit i deu experts internacionals i assisteix el Consell Internacional en les tasques científiques de desenvolupament dels objectius, amb especial èmfasi en el mèrit científic i l’interès socioeconòmic. Des de la seua creació el 1972, el PICG ha prestat el seu suport a quasi 400 projectes i 150 països.