La professora Isabel Burdiel, Premi d’Investigació de la Real Academia Española

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 13 d’octubre de 2021
 
Isabel Burdiel
Isabel Burdiel

El Ple de la RAE ha concedit el Premio Real Academia Española de investigación filológica, en la seua dihuitena edició, a l’obra d’Isabel Burdiel Emilia Pardo Bazán (Madrid, Taurus-Fundació Juan March, 2019), la candidatura de la qual va ser presentada pels acadèmics José Antonio Pascual, Salvador Gutiérrez Ordóñez i Paz Battaner. Isabel Burdiel és catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València.

Isabel Burdiel va rebre en 2011 el Premi Nacional d’Història per una biografia d’Isabel II d’Espanya, convertint-se en la segona dona, després de Carmen Iglesias, a rebre aquest premi. Està especialitzada en el segle XIX i s’ha interessat també per les relacions entre història i literatura i per la biografia. Ha dedicat una part important de la seua obra a la historiografia de les dones i la investigació sobre la construcció d’identitat. Entre les seues primeres publicacions es troben textos com La política dels notables (1987), les edicions crítiques de la Vindicació dels drets de la dona de Mary Wollstonecraft (1994) i el Frankenstein de Mary Shelley (1996), amb estudi introductori, o l’assaig La dama de blanc. Ha sigut la comissària de l’exposició que la Biblioteca Nacional d’Espanya ha dedicat a l’escriptora gallega en 2021 amb motiu del centenari de la seua mort.

D’acord amb el que disposa el seu reglament, en la convocatòria corresponent a 2021, el premi de la RAE es concedeix a una obra d’investigació filològica general o hispànica, escrita originalment en espanyol i publicada en primera edició en els anys 2019 o 2020.

El jurat ha destacat que «es tracta d’un estudi biogràfic rigorós, amb un ampli aparell crític, que analitza la trajectòria vital i literària de l’autora situant-la en el context històric del seu temps».

No estava permés presentar obres prèviament publicades, encara que la nova edició siga corregida i augmentada. El premi té una dotació econòmica de 20 000 euros, que s’entrega juntament amb una medalla commemorativa. El reglament estableix que cada candidatura ha de ser presentada per un mínim de tres acadèmics numeraris de la RAE o de qualsevol de les altres acadèmies integrants de l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE), així com per qualsevol dels guanyadors de les convocatòries anteriors. En aquesta modalitat també poden presentar candidatures tant departaments o facultats universitàries com a instituts d’investigació literària, lingüística i filològica de l’àmbit hispànic. No poden ser proposades al premi obres d’acadèmics de número ni electes de cap de les acadèmies de l’Associació.

Més informació: