La professora Maria Conca rep a Banyeres el premi Àngela Sempere

  • Gabinet de Premsa
  • 18 d’octubre de 2019
 
Maria Conca.
Maria Conca.

El Col·lectiu Serrella de Banyeres de Mariola va atorgar dissabte 19 d’octubre el premi Àngela Sempere (mestra republicana, inspectora d’ensenyament, empresonada i repressaliada per la dictadura franquista) a la professora honorària de la Universitat de València Maria Conca.

L’acte de lliurament es va celebrar a la Casa de la Cultura de Banyeres. En la sessió, el també professor de la Universitat de València Francesc J. Hernández pronuncià una conferència titulada ‘El tio Canya ha mort. Estat actual i perspectives del valencià en un món globalitzat’.

El Col·lectiu Serrella ha decidit atorgar aquest premi a Maria Conca “per la seua labor en el camp de la docència i en la defensa de la nostra llengua”.

Maria Conca (Beneixama, l’Alcoià, 1948) és doctora en Filologia Catalana i professora honorària de la Universitat de València. En els anys 70, va ser una de les impulsores del PSAN al País Valencià i va treballar activament en el moviment de mestres i en l’organització de les Escoles d'Estiu. Ha participat en la lluita de les associacions de veïns i del moviment feminista. Ha fet conferències arreu dels Països Catalans i, per la seua activitat política, va patir agressions, detenció i judici.

És autora dels llibres ‘Paremiologia’(1987), ‘Els refranys catalans’ (1988) i, en col·laboració, ‘Escola i llengua al País Valencià’ (1976), ‘Els primers reculls de proverbis catalans’ (1996), ‘Text i gramàtica(1998)’ i ‘La fraseologia. Principis, mètode i aplicacions’ (2014). Ha publicat treballs sobre l’estil literari d’Enric Valor, Vicent Andrés Estellés, Carme Riera, Joan Fuster i Josep Pla.

Maria Conca ha obtingut premis per la investigació filològica i la promoció de la llengua catalana. Ha format part de diversos equips de recerca i ha dirigit tesis doctorals. Així mateix, ha publicat treballs sobre la repressió franquista.