La professora María Gómez restaura una taula gòtica de Sant Blai, del segle XV, cremada durant la guerra civil

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de febrer de 2021
 
Imatge del retaule, abans i després de la restauració.
Imatge del retaule, abans i després de la restauració.

María Gómez, professora d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, ha restaurat una taula gòtica de Sant Blai, del segle XV, que va ser cremada durant la guerra civil. La taula ha sigut entregada hui dijous al reverend José Verdeguer, canonge conservador del Patrimoni Artístic i director Museu Catedral de València.

María Gómez és una reconeguda especialista europea en restauració de pintures cremades, i és vicepresidenta de la comissió científica internacional d’estudis del Sant Calze.

La restauració, que ha ressuscitat la peça amb la policromia original, ha sigut realitzada en el Laboratori d’Art de la Facultat de Geografia i Història.

La pintura ha estat oculta 85 anys sota la superfície carbonitzada, i el color no s’ha pogut veure fins ara, ja que només existia una fotografia en blanc i negre, publicada en el llibre de María Gómez ‘Las Pinturas quemadas de la Catedral de Valencia’, fruit de la seua tesi doctoral.

María Gómez ha afirmat: “Ens sorprén veure, una vegada més, el ‘miracle’. Perquè les flames i la calor efecte ‘forn’ varen deteriorar la pintura de Sant Blai fins a l’extrem que els vernissos calcinats van fer irrecognoscible la imatge”.

Des de 1991, la doctora María Gómez ha treballat en la restauració d’un important nombre de pintures greument cremades en la Catedral Metropolitana de València, i també en la localització i troballa d’obres d'art desaparegudes des de la guerra civil.

En la seua llarga trajectòria, Gómez ha recuperat el retaule cremat de Sant Miquel, del mestre de Gavarda, que llueix al corredor del Sant Calze, així com altres pintures cremades, l’excel·lent treball de les quals l’ha col·locada com la màxima experta en recuperació d’art cremat.

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, va proposar a la professora María Gómez per a col·laborar en la restauració de pintures cremades en l’incendi de la catedral de Nôtre Dame, de París.

-------------------------

Enllaç amb imatges d'altres recuperacions de pintures cremades, clicant ací.